Persbericht: Kabelmatten en laadpalen

Gepubliceerd op Woensdag 26 april 2023
kabelmatten

Wevelgem stimuleert en faciliteert gebruik elektrische wagens

Steeds meer laadpalen en nieuw reglement rond kabelmatten

De gemeente Wevelgem stimuleert en faciliteert het gebruik van elektrische wagens. Er kwamen de jongste dagen nieuwe laadpalen bij op de Nieuwe Markt (Wevelgem) en de Hugo Verriestlaan (Gullegem) en er zitten nog nieuwe locaties in de pijplijn. Voor wie thuis, voor de voorgevel, de wagen oplaadt is er nu ook een duidelijk reglement rond het gebruik van kabelmatten. Het gebruik van zo’n mat wordt verplicht.

Nieuwe laadpunten
Elektrisch – en hybride rijden zit in de lift en dat wil de gemeente aanmoedigen. Vandaag vinden bestuurders van elektrische voertuigen reeds op ruim tien plaatsen één of meerdere laadpalen, goed voor 26 publieke laadpunten.

Nieuwe laadpalen op de Nieuwe Markt in Wevelgem en in de Hugo Verriestlaan in Gullegem zijn de jongste realisaties. Die komen er in samenwerking met TotalEnergies, dat recentelijk nog besliste om onder meer alle tankstations in Nederland te verkopen en meer in te zetten op alternatieve energiebronnen.

LEKP2.0
Wevelgem ondertekende het Lokaal Energie- en KlimaatPact 2.0 (LEKP) dat streeft naar naar 1,5 (semi-)publieke laadpunten per 100 inwoners tegen 2030. De gemeente telt ook al 53 semi-publieke laadpunten, wat het voorlopig totaal op ongeveer 80 laadpunten zet.

Kabelmatten
Ook aan woningen wordt er steeds meer opgeladen. Dat zorgt vaak voor laadkabels op het voetpad, wat niet goed is voor de toegankelijkheid van de voetpaden. De wegcode stelt dat er geen hinder of gevaar mag veroorzaakt worden door andere weggebruikers, wat impliciet inhoudt dat laadkabels op het voetpad hinderlijk en gevaarlijk kunnen zijn.

De gemeenteraad keurde in haar zitting van 20 april een aangepaste politieverordening goed. Die stelt dat er kabelmatten moeten gebruikt worden tijdens het opladen van de wagen. Er is gekozen voor laadmatten om een wildgroei van verschillende systemen te vermijden. Voor de uniformiteit, en om zeker te zijn dat de kabelmatten aan de nodige voorschriften voldoen, moeten gebruikers een kabelmat aankopen bij de gemeente, of kunnen aantonen dat hun mat technisch gelijkwaardig is.

De gemeente ging voor die beslissing niet over één nacht ijs en onderzocht ook andere mogelijkheden, zoals kabelgoten. Kabelmatten werden echter als het minst hinderlijk beschouwd. Verschillende types werd vooraf getest en uitgeprobeerd.

De kabelmatten zijn te koop vanaf 1 juni 2023, via de website.

[ www.wevelgem.be/kabelmatten ]