PERSBERICHT: Herinrichting Westakker - Kwadries

Gepubliceerd op maandag 13 juni 2022
Kwadries

Wevelgem start heraanleg Westakker – Kwadries – Kwameers op

Nieuw inrichting met oog voor spelen en natuur

Wevelgem kan beginnen met de heraanleg van de groenzone aan Westakker – Kwadries – Kwameers. Dat is beslist in de gemeenteraadszitting van vrijdag 10 juni. Niet alleen komt er meer ruimte om te spelen en voor natuur, een deel van de site wordt ook onthard. Het geheel zal ook aansluiten op het afgeronde project in de Bankbeekstraat.

Nieuwe generatie, nieuwe noden
Na onder meer een participatietraject met de burgers, is er een definitief ontwerp voor de toekomst van de groenzone. De huidige groenzone werd 40 jaar geleden aangelegd door de huisvestingmaatschappij maar beantwoordt niet langer de noden van een nieuwe generatie omwonenden. De vraag naar meer speelmogelijkheden rees. In de nieuwe groenzone is er meer oog voor natuur, beleving, ontmoeting en speelruimte en wordt het circulatieplan aangepast. De petanquevelden, die nu een belangrijk deel uitmaken van het huidige karakter, zullen beter geïntegreerd worden in het geheel.

Levenslang Spelen
Voor de speelruimtes is gekozen voor het gebruik van natuurlijke speelmaterialen zoals balanceertoestellen of wilgenhutten die kunnen gemaakt worden met recuperatiehout van onder meer omgewaaide stammen of snoeiafval. Voor de kleinsten is er voorzien in onder meer een schommel en glijbaan en er is zelfs gedacht aan geluidselementen voor kinderen met slecht zicht. Er wordt uitgegaan van “Levenslang Spelen” waar creativiteit, educatie en ontwikkeling geen leeftijdsgrenzen kent.

Ontharding
Ook de hoofdcirculatie krijgt een nieuw oriëntatie, beter ingepast in de vorm van de groenzone, de Bankbeek met bufferbekken, en het actuele gebruik. Het park bestaat nu uit een aantal onbenutte pijpenkoppen in asfalt. Die worden weggewerkt en onthard, waardoor de groenzone groter en functioneler zal zijn. De nieuwe looplijnen krijgen een pad in waterdoorlaatbare halfverharding, uiteraard geschikt voor rolwagens.

Ook aan natuur wordt gedacht, waar fauna en flora de nodige speelruimte krijgen. Hoe verder van de paden, hoe meer ruimte voor “wildgroei”, waar minder onderhoud nodig is en wat de biodiversiteit versterkt. Het ontwerp voorziet pluknatuur en een vogelbosje, wat zorgt voor meer voeding voor vogels. Er wordt heel bewust gekozen voor de juiste plant op de juiste plaats.

Kosten en timing
Wevelgem investeert ruim een half miljoen euro (excl. btw) in de opbraakwerken, omgevingsaanleg en het groenonderhoud. Na de zomer zal een aannemer aangesteld worden. Bedoeling is dit najaar te starten met de werken. Inmiddels is het openbaar onderzoek lopende.