Persbericht: Herinner je

Gepubliceerd op Woensdag 24 mei 2023
herinner je

Weggegooide CWRM-beeldjes krijgen een plaats nabij de Kezelberg Military Cemetery

21 lokale kunstenaars lieten zich inspireren voor het project ‘Herinner je’

Op zaterdag 20 mei krijgen de 21 weggegooide CWRM-beeldjes (Coming World Remember Me) een nieuwe plaats net naast Kezelberg Military Cemetery, langs de Kezelbergroute in Moorsele. Ze worden vergezeld van 21 nieuwe, unieke werken van 21 lokale kunstenaars die zich lieten inspireren door deze CWRM-beeldjes. De werken zullen een jaar lang tentoongesteld staan. Het memoriaal wordt plechtig geopend op 20 mei, om 16 uur.

Weggegooid
In 2019 werden 21 CWRM-beeldjes gevonden op het containerpark in Gullegem. Ze maakten onderdeel uit van een imposante installatie van de Limburgse kunstenaar Koen Vanmechelen. In het voorjaar van 2018 werden 600.000 beeldjes rond een ‘oerei’ geplaatst in provinciedomein Palingbeek. Die stonden symbool voor elk slachtoffer die tijdens de Eerste Wereldoorlog overleed in België. Na de tijdelijke installatie kreeg iedereen de kans om een beeldje af te halen, wat leidde tot een ware beeldenstorm. Helaas kwamen niet alle beeldjes in goede handen terecht.

‘Het lot van de weggegooide beeldjes raakte heel wat mensen. Het nieuws werd zelfs door de internationale media opgepikt. Wevelgem besliste daarop om de beeldjes een nieuwe toekomst te geven. Niet alleen! Maar in participatie met de inwoners. Zowel het idee, als de uitvoering zijn hiervan een resultaat’, aldus Kevin Defieuw, schepen voor Kunstbeleid.

‘Herinner je’
Er werd goed nagedacht over de toekomst. Wevelgem lanceerde een oproep om mee na te denken over de nieuwe plaatsing. Dat resulteerde in ‘Herinner je’, een kunstproject waarbij de Wevelgemse kunstenaar Kris Vandenberghe 21 lokale kunstenaars onder zijn vleugels nam. De deelnemers gingen tussen februari en mei gedurende tien workshops aan de slag met hout. De deelnemers lieten zich inspireren door de beeldjes maakten elk een uniek werkstuk. Het resultaat zal een jaar lang te zien zijn aan de Kezelberg Military Cemetery, een van de verborgen parels in Wevelgem. De gevonden CWRM-beeldjes zijn verwerkt in het geheel.

Kezelberg Military Cemetery
De locatie voor het kunstwerk is niet toevallig gekozen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Moorsele het grootste deel in handen van de Duitse troepen. Pas op het einde, op 14 oktober 1918, werd Moorsele heroverd door de geallieerden. Op deze begraafplaats van de Commonwealth, rusten 145 Britten, een Canadees en zelfs een Chinees. Er liggen ook veertien Duitsers begraven. Sinds 2009 is de begraafplaats beschermd als monument. De begraafplaats ligt naast de Kezelbergroute en is dan ook voor veel fietsers een geliefkoosde rustplek.

CWGC War Graves Week
Op zaterdag 20 mei start ook de jaarlijkse CWGC War Graves Week. Dit is een week waarin wereldwijd de oorlogsgraven en -begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission, centraal staan, zo ook Kezelberg Military Cemetery. Mensen die de nieuwe realisatie bezoeken worden zeker ook uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan de begraafplaats en even stil te staan bij de 161 soldaten die er hun laatste rustplaats hebben.

Een ruim vrijetijdsaanbod, Wevelgem zorgt er voor!

[ www.wevelgem.be/herinnerje ]