PERSBERICHT: Gestolen voorwerpen begraafplaatsen zijn terecht

Gepubliceerd op dinsdag 28 juni 2022
respectvolle begraafplaatsen; begraafplaatsen

Gestolen voorwerpen begraafplaatsen zijn terecht

Wevelgem zet verder in op veiligheid op de begraafplaatsen

Politiezone Grensleie heeft heel wat spullen en persoonlijke voorwerpen teruggevonden die gestolen werden op de gemeentelijke begraafplaatsen. Wevelgem nam de afgelopen maanden verschillende maatregelen om de overlast en het vandalisme op de begraafplaatsen tegen te gaan.

Na een gericht politieonderzoek zijn er in totaal 47 objecten teruggevonden. Tien daarvan zijn al terug bij de rechtmatige eigenaars. De politie zal de andere objecten binnenkort plaatsen op www.ietskwijt.be zodat ook die terug tot bij de rechtmatige eigenaars raken. Als de burger zijn aandenken herkend, kan die zijn gegevens achterlaten in een van de commissariaten en wordt een afspraak gemaakt om het voorwerp op te halen.

Camera’s
Ongeveer een jaar geleden kwamen er steeds meer meldingen binnen over diefstallen op de begraafplaatsen. Daarop besliste de gemeente om tijdelijk twee camera’s te plaatsen op de begraafplaats in de Moorselestraat. In 2020 liep eerder een proefproject in Gullegem na een golf van meldingen. Dat project werd gunstig geëvalueerd en kreeg dus al vervolg.

Ondertussen is er een structurele beslissing rond de inzet van camera’s. Dit najaar komen er twee verplaatsbare, vaste camera’s in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort, maar ze zullen ook gericht ingezet worden op de begraafplaatsen. De gemeente kocht die zelf aan. Tot dan kan de gemeente gebruik maken van verplaatsbare camera’s.

‘In de eerste plaats moet dit een ontradend effect creëren en personen met slechte intenties afschrikken. Uiteraard kunnen de beelden ook gebruikt worden om misdrijven vast te stellen en de daders op te sporen’, vertelt schepen voor Burgerzaken Kevin Defieuw. ‘We zijn dan ook uitermate tevreden dat we een aantal spullen terug kunnen bezorgen aan de rechtmatige eigenaars. Het zijn meer dan zomaar spullen. Het gaat vaak om aandenkens met een bijzonder emotionele waarde of herinnering.’

Respectvolle begraafplaatsen
Vorig jaar lanceerde de gemeente het project ‘respectvolle begraafplaatsen’, waarmee de gemeente mensen sensibiliseerde om samen vandalisme en diefstal tegen te gaan. Nabestaanden kregen tips, zoals aandenkens labelen of vastplakken aan het grafteken.

Tegelijkertijd kwam er een oproep om diefstal en vandalisme te melden bij de politie of via de gemeente (www.wevelgem.be/respectvollebegraafplaatsen). Veel mensen deden of doen dat niet. Dat maakt het moeilijk om de problemen goed in kaart te brengen. ‘We roepen de mensen op om dat te blijven doen, zodat we problemen goed kunnen opvolgen en gericht actie kunnen ondernemen’, aldus schepen Defieuw. ‘Een melding helpt ook om gevonden spullen sneller terug te bezorgen.’

www.wevelgem.be/respectvollebegraafplaatsen