Persbericht: AED-opleiding

Gepubliceerd op Dinsdag 22 november 2022

Medewerkers gemeente Wevelgem krijgen AED-opleiding

Ook bedrijven en lokale handelaars worden gestimuleerd voor een gratis sessie

De komende weken krijgen de medewerkers van de gemeente de kans om een AED-opleiding (automatisch externe defibrillator) te volgen. Hiermee geeft de gemeente het goede voorbeeld om alert te reageren in noodsituaties. Wevelgemse bedrijven en lokale handelaars zullen eveneens gestimuleerd worden om een gratis sessie te volgen. Wevelgem wil hiermee haar erkenning als ‘Hartveilige Gemeente’ kracht bij zetten.

Alert reageren
Gemeente Wevelgem wil haar medewerkers opleiden om alert en correct te reageren als iemand een hartstilstand krijgt. Daarom organiseert de gemeente acht sessies waarbij iedereen de kans krijgt om een AED-opleiding te volgen. Dit gebeurt in samenwerking met de lokale afdeling van het Rode Kruis.

Ruim 60 medewerkers schreven zich al in voor één van de sessies. Daarnaast zal deze opleiding extra in de verf gezet worden bij de bedrijven en de lokale handelaars. Zo werd het aanbod opgenomen in de nieuwsbrief en bundelt de gemeente individuele handelaars om samen een opleiding te volgen.

Wevelgem probeert mensen te informeren en op te leiden in reanimatie en het gebruik van AED. De gemeente heeft ook op een twintigtal strategische plaatsen van publiek toegankelijke gemeentelijke gebouwen een AED-toestel voorzien. Het plaatsen van die toestellen is pas zinvol als mensen die op een goede manier weten te gebruiken.

Waarom?
Dagelijks krijgen ongeveer 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10 procent overleeft dit. Door binnen drie tot vijf minuten te starten met de reanimatie en door een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken, verhoog je de overlevingskans van het slachtoffer tot 70 procent.

Het gemeentebestuur Wevelgem is al sinds 2014 erkend bij Rode Kruis Vlaanderen als hartveilige gemeente. Wevelgem wil met dit initiatief het goede voorbeeld blijven geven. Enkele jaren terug kregen de lokale sportverenigingen ook al deze opleiding. Ook in de toekomst zullen deze sessies herhaald worden.

Een preventief gezondheidsbeleid, Wevelgem zorgt ervoor!