Persbericht: actie tegen voedselverspilling

Gepubliceerd op Donderdag 15 september 2022
broodzak; pistoletzak; voedselverspilling

Wevelgem voert strijd tegen voedselverspilling op met ludieke broodzakkenactie

Maak kans op een herbruikbare, linnen broodzak

Wevelgem wil de strijd tegen voedselverspilling opvoeren. Dat doet de gemeente de komende weken met een broodzakkenactie waar ook iets bij te winnen valt. Wevelgem kan daarvoor rekenen op de steun van de Wevelgemse bakkers.

Brood verdwijnt te vaak in vuilbak
Een gemiddeld gezin gooit jaarlijks 60 kg voedsel weg. De productie van voedsel vraagt heel wat energie en water, net zoals de verwerking van het afval. Door voedselverspilling aan te pakken, maakt Wevelgem werk van de duurzaamheids- en klimaatdoelstellingen. Er komt niets meer in de vuilbak terecht dan brood en banket, goed voor ongeveer een kwart van al het weggegooide voedsel.

Brood verwerken
Daarom start Wevelgem een campagne rond brood. De gemeente zal 10 000 pistoletzakken verdelen onder de Wevelgemse bakkers. Op de voorzijde staat een leuke slogan ‘Ik zie er wél nog brood in’, met achteraan enkele tips om oud brood te verwerken. Dat moet mensen sensibiliseren en aanzetten om restjes niet zomaar in de vuilbak te gooien. Tegelijkertijd zet Wevelgem nog eens haar bakkers in de kijker!

Kleurwedstrijd
Om ook kinderen mee te betrekken in het verhaal staat op de zak een leuke prent die ze kunnen inkleuren. Wanneer ze die doorsturen, maken ze kans om een herbruikbare, linnen broodzak te winnen. Herbruikbare zakken, flessen en dozen zitten in de lift, en steeds meer winkels en handelaars moedigen klanten aan om herbruikbare verpakkingen mee te nemen. Op die manier sparen handelaars ook kosten uit en verkleint de afvalberg.

De campagne start 16 september en duurt tot de voorraad zakken op is, of maximum tot 3 oktober . Het insturen van tekeningen kan tot 7 oktober via de website of via groenenklimaat@wevelgem.be.

[ www.wevelgem.be/broodzakkenactie ]

Minder voedselverspilling, Wevelgem zorgt er voor!