Marie Curiestraat

Gepubliceerd op Vrijdag 10 september 2021
Marie Curie

Wevelgem gaat met Marie Curie voor meer vrouw in straatbeeld

Wevelgem pleit ervoor om een nieuwe zijstraat van de Parkstraat te vernoemen naar de Pools-Franse scheikundige Marie Curie. De nieuwe naam is na goedkeuring van de Culturele Raad voorgesteld op de gemeenteraad van 10 september. Er volgt eerst nog een openbaar onderzoek vooraleer de nieuwe naam definitief aanvaard kan worden.

Meer vrouwen
Wevelgem moest op zoek naar een nieuwe naam voor een nieuwe zijstraat in de Parkstraat. Omdat er zich niet meteen een passend toponiem, dat is een naam die refereert naar een bepaalde plaats, aandiende, is er gekozen voor ‘Meer vrouw op straat’.

Daarmee komt de gemeente tegemoet aan de vraag van radiopresentatrice Sofie Lemaire die sterk pleitte voor meer vrouwennamen in het straatbeeld. Wevelgem koos voor Marie Curie opdat haar inspanningen voor de natuur- en scheikundige voor altijd in het collectief geheugen kunnen voortleven.

Aan het front
Marie Salomea Skłodowska Curie, of kortweg Marie Curie werd geboren op 7 november 1867 en stierf op 4 juli 1934 aan leukemie. Samen met haar echtgenoot Pierre Curie, ontdekte ze de scheikundige elementen polonium en radium. In 1903 ontving ze samen met haar man als eerste vrouw de Nobelprijs voor Natuurkunde voor het onderzoek naar radioactieve straling. In 1911 kreeg ze nog een tweede Nobelprijs voor onderzoek naar polonium en radium. Marie Curie was ook verschillende keren in België. Zo ging ze tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het front in de Westhoek, onder meer in Veurne, om gewonden te helpen met haar mobiele radiowagen.

Wevelgem is niet de eerste gemeente die Marie Curie eert en in leven wil houden met een straatnaam. Er is onder meer al een Marie Curiestraat in Hasselt, Bredene en Lanaken. De gemeenteraad zal de straatnaam nu voorlopig vaststellen. Na gunstig advies van de cultuurraad en een openbaar onderzoek van 30 dagen, kan de straatnaam vervolgens definitief vastgesteld worden.