Het Ware Verhaal

Gepubliceerd op woensdag 08 september 2021
ware verhaal

Wevelgem brengt ‘Het Ware Verhaal’ over de oorlogsschuilkelders

Expo en Open Monumentendag gaat dieper in op vermeende ‘nazibunker’

 

Van 10 september tot en 2 oktober loopt in Bib in het Park de tentoonstelling ‘Het ware verhaal: schuilkelders voor burgers tijdens Wereldoorlog II’. De tijdelijke expositie is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Op zondag 12 september, op Open Monumentendag, krijgen bezoekers de kans om het verhaal achter de schuilkelders ook fysiek te beleven.

In de zomer van 2019 pakte de Krant van West-Vlaanderen uit met een verhaal over een Duitse nazibunker in Wevelgem. Al snel bleek dat de waarheid oneer was aangedaan. Historici en heemkundigen waren dan ook als een wesp gestoken om het ware verhaal te achterhalen. Maandenlang onderzoek resulteert nu in een tijdelijke tentoonstelling.

Bezoekers kunnen er authentieke teksten, documenten en kaarten bekijken uit het gemeentearchief, samen met oorlogsaffiches, foto’s en militaria. Filmpjes van getuigen brengen de bezoekers terug naar de Tweede Wereldoorlog. Zo komen ze de ware toedracht te weten over het vermeende Duitse veldhospitaal.

Historisch context
De aanwezigheid van het vliegveld vlakbij de dorpskern zorgde tijdens de Tweede Wereldoorlog voor constante druk bij de inwoners. Er werden burgerkelders werden voor buurtbewoners en er kwam ook een aanbesteding voor achttien schuilkelders. Uiteindelijk werden er dertien schuilkelders en een commandopost gebouwd, die laatste op vraag van de gemeentelijke passieve luchtbescherming PLB. Momenteel zijn er nog drie schuilkelders bewaard, onder het klooster in de Acaciastraat, op de Nieuwe Markt en in de Leopoldstraat. Het is die laatste waar de journalist van de Krant van West-Vlaanderen over schreef. Die schuilkelder in de Leopoldstraat had wel een heel belangrijke rol. De bunker was namelijk het hoofdkwartier van de gemeentelijke passieve luchtbescherming in 1941-1942. Vanuit die commandopost kon de PLB relatief veilig, en centraal in de gemeente, verder werken.

Open Monumentendag “Over-leven tijdens de Oorlog”
Op zondag 12 september wordt tijdens Open Monumentendag nog dieper ingegaan op het thema met lezingen, panelgesprekken en extra activiteiten in de Sint-Hilariuskerk, woonresidentie De Egelantier en het FAS-luchtvaartmuseum. De schuilkelder onder het klooster in de Acaciastraat zal eenmalig opengesteld worden voor het publiek. De oorlogsdreiging zal op diverse locaties ook voelbaar zijn door verscheidene evocaties.
Aan de Bib in het Park is er doorlopend een drankenterras met zowel in de voormiddag als in de namiddag live-muziek. De tentoonstelling kan doorlopend bezocht worden en in de activiteitenzaal vertellen inwoners uit Wevelgem, Gullegem en Moorsele hoe ze als kind de oorlog beleefden.

Samenwerking

De expositie is een samenwerking van de gemeentelijke werkgroep ‘Bunkers en Schuilkelders’, samen met Gemeente Wevelgem en de medewerking van heemkring Wibilinga Wevelgem-Moorsele en heemkring De Meiboom Gullegem. Open Monumentendag wordt georganiseerd is in samenwerking met de vrijwilligers van de Erfgoedcel.

Een sterk cultureel weefsel, Wevelgem zorgt ervoor.

Meer info op: 
www.wevelgem.be/wareverhaal
www.wevelgem.be/monumentendag