Duurzame tour

Gepubliceerd op Dinsdag 21 september 2021
duurzame tour

Wevelgem organiseert ‘Duurzame Tour’ op 26 september

Op zondag 26 september organiseert Wevelgem, samen met de Provincie West-Vlaanderen en VELT, de ‘Duurzame Tour’. Dat kadert in de campagne ‘Week van de Duurzame Gemeente’ van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Tijdens de Duurzame Tour kunnen bezoekers kennis maken met tal van ‘Duurzame Helden’ en duurzame initiatieven.

Uniek concept
Het initiatief is vrij uniek in Vlaanderen. Het concept lijkt op ‘Buren bij Kunstenaars’ waarbij iedereen op een laagdrempelige manier kennis kan maken met kleine kunstprojecten in de huizen of ateliers van de kunstenaars. Tijdens de Duurzame Tour zal iedereen kunnen langsgaan bij onze ‘Duurzame Helden’ die graag hun duurzame werking/tuin/woning/bedrijf of vereniging kort voorstellen.

Tot vorig jaar nodigde de gemeente de duurzame helden uit, nu nodigen zij ons uit om ter plekke te gaan kijken naar hun duurzame verwezenlijkingen en kunnen bezoekers inspireren om thuis ook aan de slag te gaan.

Er doen in totaal zeventien deelnemers mee, verspreid over Moorsele, Gullegem en Wevelgem. Het aanbod gaat breed: van samentuinen tot kleinschalige onthardingsprojecten, van microbrouwerijen tot iemand die de meeste creatieve gadgets maakt met plastic en afval. De Provincie West-Vlaanderen organiseert ook een infosessie over de toekomst van Provinciedomein Bergelen en Natuurpunt neemt bezoekers op sleeptouw langs de Leievallei vanuit de historische abdijhoeve.

De toegang is volledig gratis. Enkel voor de activiteiten in Bergelen moet er ingeschreven worden. Bezoekers houden best wel rekening dat niet alle activiteiten een hele dag open zijn.

Overzicht
Bezoekers die graag hun fietstochtje willen plannen of vooraf wat meer info willen, kunnen terecht op de website www.wevelgem.be/duurzametour waar de brochure ook digitaal raadpleegbaar zal zijn. Die handige brochure verzamelt alle deelnemers en een handige overzichtskaart. Ze is vanaf nu ook te vinden in de gemeentelijke gebouwen en de dag zelf bij de deelnemers.

Week van de Duurzame Gemeente
Met dit initiatief sluit Wevelgem zich aan bij de ‘Week van de Duurzame Gemeente’ dat plaatsvindt van 18 tot en met 25 september. Tijdens die campagne worden de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, de zogenaamde SDG’s (Sustainable Development Goals) in de kijker gezet.

Een duurzame gemeente, Wevelgem zorgt ervoor!

www.wevelgem.be/duurzametour