De grote grondvraag

Gepubliceerd op Dinsdag 19 oktober 2021
19 oktober 202101 januari 2022

Tegenwoordig kan een terrein niet meer verkocht worden zonder dat wordt nagegaan of er een bodemonderzoek moet worden uitgevoerd. Zogenaamde risicogronden moeten eerst een bodemonderzoek ondergaan voor de verkoop. Zowat 15% van alle onderzochte grond moet uiteindelijk ook gesaneerd worden.

Ruimte is zeldzaam en duur in Vlaanderen. Het is dus eigenlijk wel een goed idee om uit te zoeken hoe het gesteld is met de samenstelling van onze grond. Of anders gezegd: ‘Hoe gezond is onze grond’.

Via de kaart op de website www.degrotegrondvraag.be kan iedereen eenvoudig controleren of een terrein nog onderzocht moet worden door de gemeente, naam en het adres in te vullen. De kleuraanduiding van het terrein wijst op wat er nog moet gebeuren volgens de overheid.

Alle risicogronden moeten ten laatste tegen 2028 onderzocht zijn. Sommige gronden zelfs al tegen eind 2021, 2023 of 2027. Tegen 2036 moet alle historische vervuiling (ontstaan voor 1995) minstens in sanering zijn.

Belangrijk: Lang niet iedere eigenaar (particulier of bedrijf) van een risicogrond draait ook op voor de kosten van het bodemonderzoek en/of de eventuele sanering. Bijv. In heel wat gevallen zal de OVAM of een bodemsaneringsfonds de kosten van het onderzoek én de sanering dragen. Via de website van De Grote Grondvraag vindt u hierover meer informatie.

Als u denkt dat een grond al dan niet terecht is ingekleurd als een te onderzoeken terrein, is het heel belangrijk dit zo snel mogelijk recht te zetten. Hoe u dit moet doen, ontdekt u via bovengenoemde website.

Meer info :
www.ovam.be/aanpak-op-maat 
www.ovam.be/de-grote-grondvraag
www.degrotegrondvraag.be

De grote grondvraag

De grote grondvraag