Big Bang Wetenschapsbad

Gepubliceerd op Vrijdag 02 juli 2021
Big Bang

Oud zwembad wordt Big Bang Wetenschapsbad

Het oude zwembad in de Vanackerestraat wordt de komende maanden omgevormd in een Big Bang Wetenschapsbad. Met deze unieke belevingsexpositie wil Wevelgem vanaf midden oktober jong en oud kennis laten maken met wetenschap en zich met dit uniek en bovenlokaal project positioneren als ambassadeur van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Daarvoor wordt nauw samengewerkt met de Techniekacademie Vives. Het project zal ongeveer een jaar lopen.

Wevelgem wil met het Big Bang Wetenschapsbad jongeren stimuleren om te kiezen voor een wetenschappelijke richting, want de nood aan technisch geschoolden in de regio is bijzonder groot.

Invulling oud zwembad
Sinds de inhuldiging van de nieuwe Zwemkom in januari staat het oude zwembad leeg. De gemeente onderzoekt in het kader het Masterplan Centrum de toekomst van de site, maar tot dan kan iedereen zich figuurlijk, maar bijna ook letterlijk, laten onderdompelen in een wetenschapsbad.

Er zal van alles te doen zijn. Centraal staan de doe-expo en de begeleide activiteiten, dit in samenwerking met de Techniekacademie Vives. In de expo kunnen bezoekers kleine en grote experimenten uitvoeren. Kinderen en hun ouders maken op die manier spelenderwijs kennis met wetenschap. Daarnaast zijn er nog tal van begeleide activiteiten: robots bouwen met Lego, workshops lasercutten en 3D-printing in een FabLab, doe-activiteiten in en rond de badkuipen, … Er worden ook twee escaperooms ingericht waar bezoekers enkel met de hulp van de wetenschap kunnen uit ontsnappen.

Doorheen het project zullen vaak nieuwe initiatieven worden gelanceerd, wat het concept levendig maakt. Die ‘springplankmomenten’ kunnen heel divers zijn: kunst, een optreden, een start-up, enz. Uiteraard met STEM steeds als rode draad.

Arbeidskrapte
Iedereen zal welkom zijn in het Big Bang Wetenschapsbad. Het concept richt zich ook op groepen, bedrijven en vooral scholen, zodat kinderen op jonge leeftijd op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met STEM. ‘Dat is ook nodig want in de regio is er sprake van arbeidskrapte en een duidelijke mismatch. Heel wat technische profielen raken niet ingevuld door een gebrek aan technisch geschoold personeel. Big Bang kan helpen de kloof te dichten, talent te ontdekken bij kinderen en dat verder te stimuleren’, aldus schepen voor Digitalisering en Innovatie Kevin Defieuw.

Alle info is te vinden op www.bigbangwevelgem.be .