Big Bang

Gepubliceerd op Woensdag 13 oktober 2021
Big Bang

Wevelgem zet met Big Bang STEM in de kijker

Lieven Scheire organiseert Nerdland Safari

 

Op 16 en 17 oktober zet het Big Bang Wetenschapsbad in Wevelgem de deuren voor het eerst open. Deze unieke belevingsexpositie die bijna een jaar lang zal lopen, moet scholen, gezinnen maar ook volwassen groepen uit de ruime regio kennis laten maken met wetenschap en techniek (STEM - science, technology, engineering, and mathematics). Wevelgem sloeg voor dit groots project de handen in elkaar met Techniekacademie Vives. En Lieven Scheire zorgt met zijn Nerdland Safari voor een eerste hoogtepunt.

STEM-richting
Na maanden voorbereiding is het voormalige zwembad in de Vanackerestraat omgevormd tot een Wetenschapsbad, waar iedereen zich figuurlijk, maar ook letterlijk, een jaar lang kan laten onderdompelen in techniek en wetenschap.

In de week is Big Bang vooral gericht naar scholen en groepen die er terecht kunnen voor tal van workshops zoals robots bouwen met Lego, workshops lasercutten, 3D-printing in een FabLab, enz. In de vakanties kunnen kampen georganiseerd worden.

In de grote en kleine badkuip staat een DOE-expo, gericht naar kinderen vanaf 7 jaar. Kinderen maken er samen met hun klasgenoten of met hun ouders spelenderwijs kennis met techniek aan de hand van experimenten. Je eigen step bouwen, een living voorzien van elektriciteit, je eigen boot bouwen en laten varen in de kleine badkuip: het zijn maar een paar voorbeelden van de mogelijkheden. In de weekends kunnen ook gezinnen met kinderen genieten van de DOE-expo.

Er werden ook twee escaperooms ingericht waar bezoekers enkel met de hulp van de wetenschap en techniek kunnen uit ontsnappen. In de oude kleedhokjes is er een escapebox ingericht met tal van opdrachten voor gezinnen met kinderen vanaf zeven jaar. De tweede escaperoom is geschikt voor volwassenen en vergt een gezond coördinatiegevoel. Het hele team is nodig om de uitweg te vinden.

Meer Weer
Bezoekers zullen ook in hogere sferen gebracht worden dankzij ‘Meer Weer’. Wevelgem haalt een deel van de ÉÉN-tentoonstelling naar het oude zwembad. Bezoekers maken er een tripje naar het heelal en krijgen er interessante weetjes over de aarde en het klimaat.

Springplankmoment: Nerdland Safari
Nieuwe initiatieven, de zogenaamde springplankmomenten, zullen het project levendig houden en interessant maken voor een herhaalbezoek. Wevelgem wist televisiemaker en ‘comedian’ Lieven Scheire te strikken. Bezoekers kunnen tijdens Nerdland Safari de omgeving op een bijzondere manier ontdekken en van alles te weten komen over insecten en andere kriebelbeesten. Wevelgem is de eerste en voorlopig enige gemeente in West-Vlaanderen waar een Nerdland Safari plaatsvindt.

De springplankmomenten kunnen heel divers zijn: een kunstproject, een optreden, enz. Uiteraard met STEM steeds als rode draad. Ook start-ups kunnen er terecht en gebruik maken van de mogelijkheden om hun ideeën te tonen. Op die manier wordt ook de afstand tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt verkleind.

Arbeidskrapte
Kinderen, jongeren en hun ouders warm maken voor een wetenschappelijke richting (STEM-richting) is één van de doelstellingen van Big Bang. Technische richtingen hebben vaak een te negatieve bijklank. Big Bang moet die barrières wegnemen en gezinnen met kinderen bewust maken van het belang van techniek en wetenschappelijke profielen.

‘Ook na corona blijft de arbeidskrapte een uitdaging. Vooral in technische beroepen is het vinden van geschikte medewerkers bijzonder moeilijk. Als Wevelgem willen we helpen om het probleem bij de wortels aan te pakken, namelijk door kinderen nu reeds enthousiast te maken voor STEM. STEM-richtingen zijn niet alleen bijzonder boeiend, ze bieden ook mooie toekomstperspectieven naar werkgelegenheid toe’, vertelt schepen voor Innovatie Kevin Defieuw.

‘We hebben meer dan ooit nood aan STEM-competenties om actuele maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Daarom zijn initiatieven zoals dit Big Bang Wetenschapsbad zo waardevol’, aldus Vlaams minister voor Wetenschapsbeleid Hilde Crevits. ‘Door hen een duik te laten nemen in de mogelijkheden van de wetenschap en techniek prikkelen we hun nieuwsgierigheid en maken we hen warm voor een studiekeuze of carrière in de STEM.’ De minister opende zaterdagochtend met een knal het Big Bang wetenschapsbad.

Praktisch
Wevelgem streeft ernaar Big Bang zo laagdrempelig mogelijk te houden. Kinderen jonger dan 7 jaar gaan gratis naar de DOE-expo. Tussen 7 en 12 jaar betalen kinderen 3 euro. Wie ouder is dan 12 jaar betaalt 5 euro. Workshops en de escaperooms zijn niet inbegrepen in de prijs. Bezoekers kunnen er ook terecht met hun UiTPAS en EDC-kaart (European Disability Card).

De DOE-expo voor het grote publiek zal in het weekend open zijn van 13.30 uur tot 17.30 uur en tijdens vakanties elke dag van 9.30 tot 17.30 uur, behalve op feestdagen. Workshops, schoolbezoeken, kampen en teambuildings kunnen altijd geboekt worden via de website: www.bigbangwevelgem.be.

Eerder verschenen bericht: 2 juli 2021