Aziatische Hoornaar of Europese Hoornaar?

Gepubliceerd op Dinsdag 30 maart 2021

Met de campagne #kijkinuwkot manen we onze inwoners aan om uit te kijken naar nesten van de Aziatische Hoornaar in en rond je tuin en huis. In het voorjaar verlaten de koninginnen hun schuilplaats en maken een nieuw nest.  In een eerste fase is dit klein.  Dergelijke nesten maken ze altijd op een beschutte plaats; heel vaak in door mensen gemaakt locaties, zoals schuren, tuinhuisjes, afdaken of luifels. Ook in struiken en hagen kan een koningin een nieuw nest maken. De voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of maximum op enkele meter hoogte.

In dit stadium van het nest is verdelging door een professionele verdelger nog eenvoudig uit te voeren.

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. De europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

De Aziatische variant echter, is een invasieve exoot en zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw. Deze wesp staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

Nuttige links:

• Herkennen en melden kan via:
Vespawatch.be

• Meer informatie vind je op de site van het Vlaams Bijeninstituut.

Home - Vlaams Bijeninstituut vzw

Wil je het verschil herkennen tussen de Aziatische hoornaar en Europese hoornaar dan kun je er hier meer over lezen. #kijkinuwkot

klein gedraaid, licht bruin aanhangsel aan onderkant van blauwe balk

Hieronder vind je enkele foto's waarop je een beginnend nest van een Aziatische hoornaar kan herkennen.

licht bruin aanhangsel aan tak van een struik