Aziatische Hoornaar of Europese Hoornaar?

Gepubliceerd op Dinsdag 30 maart 2021

In 2004 is er via een scheeplading uit China een bevruchte koningin van de Aziatische hoornaar in de omgeving van Bordeaux terecht gekomen.  Een incident met zeer grote gevolgen.  Deze wespachtige is in hoog tempo Europa aan het koloniseren.  Vlaanderen is helaas ook bereikt.  Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

In het voorjaar verlaten de koninginnen hun schuilplaats en maken een nieuw nest.  In een eerste fase is dit klein.  Dergelijke nesten maken ze altijd op een beschutte plaats; heel vaak in door mensen gemaakt locaties. Schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels, ... Ook in struiken en hagen kan een koningin een nieuw nest maken. De voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of op maximum enkele meter hoogte.

In dit stadium van het nest is verdelging door een professionele verdelger nog eenvoudig uit te voeren.

Onder het motto #kijkinuwkot is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis.

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. De europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

Wil je het verschil herkennen tussen de Aziatische hoornaar en Europese hoornaar dan kun je meer lezen hierover op #kijkinuwkot

klein gedraaid, licht bruin aanhangsel aan onderkant van blauwe balk

Hieronder vind je enkele foto's waarop je een beginnend nest van een Aziatische hoornaar kan herkennen.

licht bruin aanhangsel aan tak van een struik
aanhangsel in licht bruin aan onderkant van een balk aan houten afsluiting
#kijkinuwkot