Maurits Lauwersplein: omgeving in ere herstellen

In juni start de heraanleg van het Maurits Lauwersplein rond de Wijnbergkerk. Wat ooit beschouwd werd als één van de lelijkste plekjes van de gemeente, wordt een aangename groene ontmoetingsruimte. De omgeving zal opnieuw passen bij de waardevolle kerk van architect Van Der Laan.

In 2015 kozen we via een wedstrijdformule een ontwerper. LAND landschapsarchitecten kwamen als beste van vijf kandidaten uit de bus. Er volgden participatiemomenten met buurtbewoners, de kerkfabriek Onbevlekt Hart van Maria en het agentschap onroerend erfgoed. Ook Hans Van Der Laan, de zoon van één van de oorspronkelijke architecten van de kerk, was erbij. Samen met deze betrokkenen werden een pak ideeën verder uitgewerkt.

Een sobere groene omgeving

De landschapsarchitecten hebben een ontwerp gemaakt dat de  architectuur van dit historische gebouw in de verf zet. De omgeving wordt dan ook eenvoudig van opzet: een open grasveld met bomen. Dat betekent een sterke vergroening: geen verhard plein meer, maar een groene omgeving. Geen zone afgesloten met dichte beplanting, maar overal open en uitnodigend om rond het gebouw te wandelen of te vertoeven. Enkel het pad rond het gebouw en het ontmoetingsplein met zitbankjes aan de voorzijde van de kerk zullen nog verhard zijn. Hiervoor gebruiken we onderhoudsarm sierbeton. Ook de openbare verlichting wordt vernieuwd, met bijkomende accentuering van het gebouw en extra verlichting aan de hoofdingang van de kerk.

De mooiste bomen uit de omgeving blijven staan, we planten ook een paar nieuwe bomen. Het grasveld wordt ingezaaid met een gras- en bloemenmengsel, dat gedeeltelijk kort gemaaid wordt en op andere plaatsen mag uitgroeien en maar enkele keren gemaaid wordt. In het gazon komt er een heuvel en twee verlaagde delen die dienst doen als wadi om regenwater op te vangen en in de grond te laten dringen.

Wagens parkeren aan de zijkant van de kerk

Momenteel ontsieren geparkeerde wagens het uitzicht op de kerk. In het nieuw ontwerp komt er dan ook geen parkeerzone voor de kerk. Je kan je wagen parkeren aan beide zijden van de Oleanderstraat, aan de zijkant van de kerk en op de buurtparking van het Maurits Lauwersplein. Voor fietsen is er plaats aan de voor- en zijingang van de kerk. Daar bevinden zich ook enkele parkeervakken voor mensen met een beperking. Vanaf het najaar kan iedereen genieten van dit nieuwe groene plekje in de gemeente.

Ook meer groen aan de school

Wevelgem wil een echte ‘speelgemeente’ worden en pakt daarom de schoolomgeving in de Goudenregenstraat aan. Binnenkort komt er meer groen en plaatsen we enkele zitbanken. Op die manier wordt de omgeving nog speelser en aantrekkelijker voor kinderen en ouders. Sinds enkele jaren is dit een schoolstraat. Wat gestart is als een proefproject, werd na bevraging van de schoolgaande kinderen en omwonenden een permanente situatie. Kortom, dankzij deze ingrepen wordt de Goudenregenstraat een veilige en groene schoolomgeving.  

Uniek religieus erfgoed

De kerk en de pastorie zijn erkend als beschermd monument. Ze werden ontworpen door architect-monnik Dom Hans van der Laan, zijn broer Nico Van der Laan en Jozef Lietaert. In 1968 startte de bouw ervan. Van der Laan was een van de leidende figuren van de Bossche School en werd internationaal bekend. Vijf kernwoorden typeren deze stijl: soberheid, eenvoud, maatvoering, atrium en ruimtegevoel.  Zijn architectuurtheorie komt nog altijd aan bod in architectuuropleidingen. De kerk in Wevelgem is één van zijn weinige ontwerpen in België.

DE KERK KRIJGT EEN OPKNAPBEURT

De gemeente wil dit religieus erfgoed in ere houden en plant daarom een grondige renovatie van het plat dak. Ook het plafond krijgt een opknapbeurt. Dit is een project dat we samen met het agentschap onroerend erfgoed uitwerken.