Dierenwelzijn

De gemeente is verantwoordelijk voor het welzijn van de dieren op haar grondgebied. Wevelgem heeft dit aan de hand van verschillende initiatieven ingevuld.  

  
Verbod op wilde circusdieren

Gaia heeft alle Belgische steden en gemeenten aangeschreven met de vraag om op hun grondgebied geen circussen met wilde dieren meer toe te laten. Wevelgem is op dit verzoek ingegaan. Dit betekent dat Wevelgem enkel een vergunning geeft aan een circus zonder wilde dieren.

Zwerfdieren

Wevelgem heeft voor zwerfdieren een overeenkomst afgesloten met Dierenasiel De Grensstreek. Dit betekent dat Dierenasiel De Grensstreek zorgt voor de opvang van rondzwervende, verloren of achtergelaten huisdieren op het grondgebied van de gemeente.

Daarnaast wordt de aanpak van verwilderde huiskatten en zwerfkatten exclusief aan Dierenasiel De Grensstreek toevertrouwd. Zij staan dus in voor het beperken van de populaties aan verwilderde huiskatten en zwerfkatten op basis van castratie of sterilisatie, met als begeleidende maatregel een sensibiliseringscampagne via de gemeentelijke informatiekanalen.

Wie overlast heeft van zwerfkatten, kan dit melden aan Dierenasiel De Grensstreek of de politie.

Zie ook