
Leven in de straat
Een moestuin op de hoek van de straat, een podium in het midden en een paar picknicktafels in de zon om samen met je buren een koffietje of aperitief te drinken. In een leefstraat kan bijna alles.
Jullie dromen, wij helpen ze waarmaken.
Speelstraat versus Leefstraat
Speelstraten kennen we al een tijdje in Wevelgem. Dat zijn straten die tijdens de schoolvakanties overdag afgesloten worden voor het verkeer en waar kinderen baas zijn.
Een straat kan tijdelijk dienst doen als racebaan, voetbalterrein of sprookjesland.
Een leefstraat gaat nog een stapje verder. Die straten worden voor een bepaalde periode dag en nacht omgetoverd tot leefstraat.
Hierbij ligt de focus niet alleen op kinderen, maar ook op senioren, jonge gezinnen, mensen van middelbare leeftijd, ... kortom iedereen die in de straat woont.
Waarom een leefstraat organiseren?
Als gemeente zetten we in op buurtwerking. Het is belangrijk je goed te voelen in je eigen straat, je buren te kennen en weten dat je, indien nodig, een beroep kan doen op je buurman of -vrouw.
Vroeger kende iedereen in de straat of het dorp elkaar. Door de verstedelijking verhuizen mensen vaker en maken mensen vaker gebruik van eigen huis en tuin. Dit zorgt er voor dat we onze buurt niet altijd even goed kennen.
Leefstraten zijn een manier om meer animo in de buurt te brengen, om ervoor te zorgen dat mensen weer in contact komen met elkaar. Niet alleen zijn deze contactmomenten zeer waardevol voor het welbevinden in je eigen straat of buurt, het resulteert ook in een betere integratie van nieuwe inwoners en het stimuleren van contact met oudere inwoners die misschien meer nood hebben aan dat sociaal contact.

Hoe ziet een leefstraat er uit?
Een uitgewerkt plan voor een leefstraat bestaat niet. Het is de bedoeling dat je die zelf gaat inrichten volgens je eigen behoeftes.
Houden jullie van een hapje en een drankje? Dan kan een lange tafel voor alle buurtbewoners de centrale plek van je leefstraat worden. Eigen kruiden of groenten kweken kan in plantbakken.
Voor de kinderen kan een tijdelijk speeltoestel worden voorzien of kan zelf gemaakt worden met behulp van restmaterialen.
Creatieve zielen in de buurt? Dan mag een podium zeker niet ontbreken.
Algemene voorwaarden
- Een Leefstraat is een tijdelijke herinrichting van het openbaar domein. Na de afgesproken periode wordt alles verwijderd.
- Een leefstraat kan georganiseerd worden tijdens de zomervakantie (juli, augustus en aansluitende vrije dagen in juni en september).
- Een leefstraat kan aangevraagd worden voor een aansluitende periode van minimaal 21 dagen en maximaal 31 dagen.
- Tijdens de volledige leefstraatperiode moet er minstens één trekker (= ambassadeur) bereikbaar zijn voor de gemeentelijke diensten.
- De ambassadeurs bekijken welke andere initiatieven (rommelmarkt, loop- of wielerwedstrijd, speelstraat, ...) er al gepland zijn in de straat/buurt en houden hier rekening mee.
- Indien er werken bij bewoners in de straat plaatsvinden, moet hier rekening mee gehouden worden. Dit gebeurt in overleg tussen de bewoners en de gemeentediensten (bijvoorbeeld in het kader van een vergunning voor het plaatsen van een container).
- Bij het inrichten van de leefstraat is er aandacht voor de toegankelijkheid van de straat, voor bewoners en andere gebruikers met een beperking.
Algemene verstedelijking en digitalisering van onze samenleving zorgt er voor dat het buurtgevoel verdwijnt en of minder prominent aanwezig is.
Ook is onze samenleving minder honkvast geworden. Hierdoor moeten bewoners vaker integreren in een nieuwe buurt.
Leefstraten zorgen voor de bevordering van de sociale cohesie in integratie in de buurt.
De organisatie van een Leefstraat is het resultaat van een intensief participatietraject waarbij buren in gesprek gaan over hun dromen, wensen en bezorgdheden in verband met de eigen straat en actief op zoek gaan naar manieren om die wensen te verwezenlijken en op zoek gaan naar oplossingen voor problemen. Hierbij is traject minstens even belangrijk als de daadwerkelijke uitvoering. Door dit traject ontstaat er meer ontmoeting tussen de verschillende bewoners.
- Samen met de buren wordt bepaald wat de doelstellingen van de Leefstraat zijn en waar de accenten liggen.
- Samen worden oplossingen gezocht voor de tijdelijke inrichting van het openbaar domein. Hierbij wordt niet enkele in dialoog gegaan met de buren maar ook met de gemeentediensten, organisaties en ondernemingen in de buurt, …..
- Bewoners krijgen de kans tot het nemen van initiatief, co-creatie en inspraak in de tijdelijke inrichting van hun leefomgeving.
Leefstraten worden georganiseerd door de inwoners van de straat zelf en worden hierbij geadviseerd en ondersteund door het gemeentebestuur.
Enkele bewoners nemen hierbij het voortouw en worden de ambassadeurs genoemd.
Eén enkele enthousiaste ambassadeur volstaat niet om een Leefstraat uit de grond te stampen en ‘draaiende te houden’. Per Leefstraat moet een team van minstens 3 ambassadeurs worden voorzien. Hierbij is het belangrijk dat een divers team wordt samengesteld waarbij ieder gebruik kan maken van zijn of haar eigen talenten. (communicators, handige Harry’s, organisatoren, creatieve geesten, …). Alle ambassadeurs hebben een permanente verblijfsplaats in de straat waar de Leefstraat georganiseerd zal worden.
Ambassadeurs staan in voor volgende taken:
- Het organiseren van het participatietraject (met ondersteuning van het gemeentebestuur)
- Het indienen van het aanvraagdossier
- Ze zijn het aanspreekpunt voor de andere buurtbewoners
- Ze zijn het aanspreekpunt voor de gemeentelijke diensten
- De coördinatie van de praktische uitwerking van de Leefstraat.
- Ze zijn verantwoordelijk voor de evaluatie van de Leefstraat.
Wijzigingen in de samenstelling van de groep van ambassadeurs wordt dadelijk gemeld bij het team Leefstraten , vertegenwoordigd door de buurtcoach. Indien er door deze wijziging de groep uit minder dan 3 ambassadeurs bestaat wordt dadelijk gezocht naar en vervanger/ vervangster.
Je wil van jouw straat tijdelijk een Leefstraat maken. Hoe ga je nu te werk? Het volledige traject kan je hier stapsgewijs terugvinden. De belangrijkste stappen worden verder afzonderlijk toegelicht
- Ambassadeurs melden hun interesse tot het organiseren van een Leefstraat door het aanvraagformulier in te vullen op deze pagina (aanmeldperiode is afgelopen op 17/01/2021)
- Aanvragen worden gescreend door het team Leefstraten. Dit team bepaald de haalbaarheid voor het organiseren van een Leefstraat op deze locatie en/of bepaalt of een straat in aanmerking komt om verkeersvrij of verkeersluw te worden gemaakt. Hierbij zal ook rekening worden gehouden met reeds geplande openbare werken.
- Het college van burgemeester en schepenen vormt een voorlopig advies, gebaseerd op het advies van het team Leefstraten.
- Startbijeenkomst met de ambassadeurs, gemotiveerde buren en het team Leefstraten, vertegenwoordigd door de buurtcoach en, indien nodig, aangevuld met andere leden van het team Leefstraten indien bepaalde aspecten moeten worden toegelicht.
- Aanbelronde in de straat (en eventueel de omliggende straten) waarbij de nodige gegevens worden verzameld.
- De ambassadeurs organiseren een straatbijeenkomst waarbij alle inwoners worden uitgenodigd.
- De ambassadeurs stellen een Leefstraatdossier op waarbij rekening wordt gehouden met de input van alle inwoners.
- Het Leefstraatdossier wordt teruggekoppeld naar alle inwoners van de straat + eventueel vaste gebruikers van de straat.
- Het Leefstraatdossier, samen met het advies van alle inwoners, wordt bezorgd aan het Team Leefstraten.
- Onderzoek door het team Leefstraten van het Leefstraatdossier + het vormen van een advies door het team Leefstraten.
- Het college van burgemeester en schepenen geeft een akkoord voor het organiseren van de Leefstraat op basis van het advies van het team Leefstraten.
- Het team Leefstraten, vertegenwoordigd door de buurtcoach, informeert de ambassadeurs over de beslissing van het college van burgemeester en schepenen.
- De ambassadeurs informeren alle buurtbewoners over de beslissing van het college van burgemeester en schepenen door middel van een bewonersbrief.
- Opbouw van de Leefstraat door de ambassadeurs, inwoners, …
- Leven, werken spelen in de Leefstraat. Spontane en georganiseerde activiteiten. De Ambassadeurs zorgen voor een tussentijdse evaluatie bij de buurtcoach.
- Afbraak van de Leefstraat na de vastgestelde periode.
- Verspreiding van de evaluatieformulieren door de ambassadeurs bij alle inwoners.
- Analyse van de resultaten door het team Leefstraten.