leefstraat bissegemstraat

Zelf een Leefstraat organiseren?

Heb je zin om je eigen Leefstraat te organiseren? 

Vul dan, tussen 1 maart en 1 april 2022, het aanmeldingsformulier in. 

❗ opgepast

De aanmelding is geen officiële aanvraag!  Met dit formulier laat je ons weten interesse te hebben om een Leefstraat te organiseren. Vervolgens bekijkt het 'Team Leefstraten' de haalbaarheid van de aanvraag. Pas daarna kan een officiële aanvraag ingediend worden. 

👉 Een leefstraat is een plek waar je met heel de buurt naartoe kan trekken. Daarom vragen we om 3 personen, met 3 verschillende adressen, op te geven. Zo weten wij dat er enthousiasme is bij meer dan één gezin.

Aanmeldingsformulier Leefstraat

 

leefstraat illus

Leven in de straat

Een moestuin op de hoek van de straat, een podium in het midden en een paar picknicktafels in de zon om samen met je buren een koffietje of aperitief te drinken. In een leefstraat kan bijna alles. 

Jullie dromen, wij helpen ze waarmaken. 

 

Speelstraat versus Leefstraat

Speelstraten kennen we al een tijdje in Wevelgem. Dat zijn straten die tijdens de schoolvakanties overdag afgesloten worden voor het verkeer en waar kinderen baas zijn.  

Een straat kan tijdelijk dienst doen als racebaan, voetbalterrein of sprookjesland. 

 

Een leefstraat gaat nog een stapje verder. Die straten worden voor een bepaalde periode dag en nacht omgetoverd tot leefstraat. 

Hierbij ligt de focus niet alleen op kinderen, maar ook op senioren, jonge gezinnen, mensen van middelbare leeftijd, ... kortom iedereen die in de straat woont. 

Waarom een leefstraat organiseren? 

Als gemeente zetten we in op buurtwerking. Het is belangrijk je goed te voelen in je eigen straat, je buren te kennen en weten dat je, indien nodig, een beroep kan doen op je buurman of -vrouw. 

Vroeger kende iedereen in de straat of het dorp elkaar. Door de verstedelijking verhuizen mensen vaker en maken mensen vaker gebruik van eigen huis en tuin. Dit zorgt er voor dat we onze buurt niet altijd even goed kennen. 

 

Leefstraten zijn een manier om meer animo in de buurt te brengen, om ervoor te zorgen dat mensen weer in contact komen met elkaar.  Niet alleen zijn deze contactmomenten zeer waardevol voor het welbevinden in je eigen straat of buurt, het resulteert ook in een betere integratie van nieuwe inwoners en het stimuleren van contact met oudere inwoners die misschien meer nood hebben aan dat sociaal contact. 

 

leefstraat nieuwenhove

Hoe ziet een leefstraat er uit? 

Een uitgewerkt plan voor een leefstraat bestaat niet. Het is de bedoeling dat je die zelf gaat inrichten volgens je eigen behoeftes.

Houden jullie van een hapje en een drankje? Dan kan een lange tafel voor alle buurtbewoners de centrale plek van je leefstraat worden. Eigen kruiden of groenten kweken kan in plantbakken. 

 

Voor de kinderen kan een tijdelijk speeltoestel worden voorzien of kan zelf gemaakt worden met behulp van restmaterialen. 

Creatieve zielen in de buurt? Dan mag een podium zeker niet ontbreken.