Kopen en verkopen

Een huis zoeken kan op verschillende manieren: een tocht maken in de omgeving waar u graag wilt gaan wonen, de nationale en plaatselijke kranten raadplegen, immobiliënkantoren contacteren, ...

Als u bij een verkoper via een verkoop uit de hand uw droomhuis gevonden hebt, sluit u meestal een verkoopsovereenkomst af. Maar dit geeft de aankoop nog geen officieel karakter. Dat doet de notariële akte wel. Alle informatie over de rol van de notaris bij een (ver)koop kunt u vinden op http://www.notaris.be/

Bij de (ver)koop van een woning moeten een aantal attesten uitgewisseld worden.

Sociaal kopen 

Voor wie het kopen van een woning op de private markt een te zware financiële inspanning is, bestaat de mogelijkheid om een sociale woning of sociale kavel aan te kopen. Deze woningen en kavels worden verkocht door sociale huisvestingsmaatschappijen.

De prijs van een woning of kavel is afhankelijk van de ligging, de oppervlakte, de grootte van de woning, enz... Naast de aankoopprijs moet er ook BTW op de woning betaald worden. Die bedraagt 6 % in plaats van 21 % bij een particuliere woning. Ook de registratierechten op de grond zijn verlaagd tot 1,5 %.

Wie kan sociaal kopen?

  • U bent meerderjarig.
  • Uw inkomen van het laatst gekende aanslagbiljet mag in 2008 niet hoger zijn dan :

    - 29 990 euro voor een alleenstaande;

    - 44 990 euro voor een gezin van minimum 2 personen.

    Deze bedragen worden verhoogd met 3 000 euro per persoon ten laste.
  • U mag geen andere woning volledig of in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik hebben. Op deze regel zijn er enkele uitzonderingen. Hiervoor informeert u zich best bij de sociale huisvestingsmaatschappij.
  • Om een sociale kavel te kunnen kopen, mag u op dezelfde datum ook geen zakelijk recht hebben op een ander terrein waarop door u een woning kan gebouwd worden.

Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u zich bij de sociale huisvestingsmaatschappij inschrijven. U kunt zich voor een onbeperkt aantal bouwplaatsen tegelijk inschrijven. Per bouwplaats krijgt u dan een volgnummer dat uw chronologische plaats weergeeft in het register. Deze plaats bepaalt de volgorde van kandidaat-kopers die gecontacteerd worden wanneer een bouwplaats af is. Onder bepaalde voorwaarden kunt u voorrang genieten. U informeert zich hiervoor bij de sociale huisvestingsmaatschappij.

U moet uw aangekochte woning 20 jaar persoonlijk blijven bewonen. Een voorwaarde is dat u nog geen woning hebt en over een bescheiden inkomen beschikt wanneer u de woning aankoopt. Precies daarom wordt de prijs laag gehouden door de investering van de overheid. Wanneer u toch de woning vroeger verlaat, dan betaalt u de "niet afgeschreven overheidsinvestering" terug aan de sociale huisvestingsmaatschappij. U bent verplicht hen te informeren wanneer u de woning wenst te verkopen.

Sociaal lenen

Als u een woning wilt bouwen, kopen of renoveren, zult u waarschijnlijk een lening moeten afsluiten. Die lening kan soms zwaar wegen op het gezinsbudget. Wie aan bepaalde inkomens- en/of eigendomsvoorwaarden voldoet, kan tegen interessante voorwaarden lenen. Algemene voorwaarden zijn wel dat u de woning zelf moet bewonen en dat deze gelegen is in het Vlaams Gewest. 

Voor meer informatie kan u terecht bij: