Info voor ondernemers

Update 18 mei - 8 uur

De Nationale Veiligheidsraad heeft op woensdag 13 mei 2020 besloten om de maatregelen tegen het coronavirus geleidelijk aan verder te versoepelen. Concreet wordt een bijkomend deel van de maatregelen die sinds 18 maart 2020 van kracht waren, volgens bepaalde voorwaarden opgeheven vanaf 18 mei 2020.

Winkels en handelszaken 

Algemeen principe: industriële activiteiten en b2b-diensten zijn toegelaten. Ondernemingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten zijn ook toegelaten vanaf 18 mei, onder bepaalde voorwaarden.

Die regel geldt niet voor:

  • massagesalons;
  • wellnesscentra, met inbegrip van sauna's;
  • fitnesscentra;
  • casino's, speelautomatenhallen en wedkantoren.

Die activiteiten - die momenteel nog verboden zijn – mogen ook niet aan huis uitgeoefend worden. 

Alle ondernemingen die opnieuw mogen openen moeten uiteraard wel rekening houden met verschillende veiligheidsmaatregelen.

Detailhandel

Alle winkels mogen openen tijdens hun gebruikelijke openingsuren en -dagen.

Nachtwinkels mogen geopend blijven vanaf het gebruikelijke openingsuur en ten laatste tot 22.00 uur.

Markten en ambulante activiteiten

Alle vormen van ambulante handel zijn terug toegelaten, op voorwaarde dat het gemeentebestuur hiervoor toelating heeft gegeven. De wekelijkse markten gaan ook opnieuw door.

Cafés en restaurants

Er verandert niets voor de horecasector. De mogelijkheid om de horecazaken te heropenen wordt bestudeerd tijdens fase 3 van de exitstrategie, die ten vroegste op 8 juni 2020 van start gaat, als de gezondheidssituatie dat toelaat.

Schoonheidssalons en kapsalons

Schoonheidssalons, schoonheidsspecialisten, nagelsalons, niet-medische pedicurezaken, kappers, en barbiers mogen opnieuw openen. Ze mogen echter enkel op afspraak werken. De dienstverlener neemt de gepaste hygiënemaatregelen om zijn handen, de gebruikte werkinstrumenten en zijn werkstation na elke klant te desinfecteren.

Tips voor een veilige start

Tips en communicatiemiddelen Gids heropening winkels  

Exitstrategie

Op 24 april 2020 heeft de Nationale Veiligheidsraad de richtlijnen gepresenteerd voor de exitstrategie uit de coronaviruscrisis in België. De exitstrategie verloopt geleidelijk. Ze bestaat uit vier fases verspreid in de tijd. De aangekondigde data voor elke fase zijn indicatief. De overgang van de ene naar de andere fase gebeurt enkel als de gezondheidssituatie dat toelaat. Is dat niet het geval, dan is het altijd mogelijk om de beslissing terug te draaien.

Zolang een maatregel niet is opgeheven, blijft hij van toepassing.

UPDATE 13/05: De Nationale Veiligheidsraad besliste dat fase 2 effectief kan ingaan vanaf maandag 18 mei.  De meeste contactberoepen mogen opnieuw opstarten. Ook de wekelijkse markten gaan opnieuw door. Ontdek hieronder alle details.

 

Actie: Koop Lokaal

We willen onze inwoners zoveel mogelijk aansporen om lokaal te kopen en zo onze lokale handelaars te steunen. Maak gebruik van de promomaterialen om deze boodschap ook te verspreiden. 

Download banner   Download affiche

Ben je nog actief tijdens deze coronacrisis? Laat je gegevens achter zodat de klanten weten hoe ze je vlot kunnen bereiken.

Registreer je hier

 

Contactgegevens

Stafmedewerker Lokale Economie

mail    056 43 35 68

Agentschap Innoveren en Ondernemen

website   0800 20 555

FOD Economie

website    0800 12 033

Coronavirus COVID-19 

website   0800 14 689

Steunmaatregelen

Er werden al heel wat maatregelen aangekondigd om getroffen ondernemingen extra ondersteuning te bieden. 

Hieronder staat een overzicht zoals gekend op 1 april 2020. Kijk op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen voor de meest recente stand van zaken.