Expo's Bib in het Park

bib expo

De bibliotheek zet in op een gevarieerd expo-aanbod in de tentoonstellingsruimte. Naast kunsttentoonstellingen (diverse disciplines, in samenwerking met het cultuurcentrum) zijn er informatieve tentoonstellingen. Daarnaast vinden we het als bibliotheek belangrijk om illustratoren in de kijker te zetten of te focussen op creatief met woord/poëzie. 

 

Expo Sven Verhaeghe

9 september - 7 oktober: Expo Sven Verhaeghe - I'm so sorrow
 

Het werk van Sven Verhaeghe (1974) omvat naast schilderijen en tekeningen ook videowerk en installatiekunst. Landschap en natuur zijn z’n belangrijkste onderwerpen, in het bijzonder de (vaak verstoorde) relatie tussen mens en natuur.

Zijn werk lijkt ons in de sfeer van het idyllische landschap uit de 18e en 19e eeuw te brengen, maar in tegenstelling tot deze ideaalbeelden van weleer, lijken de onderwerpen van toen vergeten of verdwenen. Achtergrond is voorgrond geworden. Verhaeghe weet onze geschiedenis op de één of andere manier in zijn werk te verwerken zonder al te expliciet of anekdotisch te worden. Het werk wankelt tussen abstract en realistisch. Het lijkt tijdloos, omdat het niet klakkeloos in het hedendaagse geplaatst kan worden, maar binnen de traditie staat het ook vreemd. Verhaeghes werk construeert zijn eigen tijdskader en dimensie.
 

Expo Tom De Geeter

 

12 oktober - 5 november: Expo Tom De Geeter - Accolades


Heb je je ooit afgevraagd wie je favoriete artiesten bewonderen en op wie ze een schijnwerper willen laten schijnen?

In Accolades looft en presenteert een breed scala aan muzikanten, componisten en songwriters hun dierbare juweeltjes. Medewerkers van Steve Albini tot Weird Al Yankovic, van Julien Baker tot Margo Price, brengen lofbetuigingen aan dierbare collega's, geweldige acteurs en auteurs, bewonderde activisten en atleten, kostbare dichters en gewaardeerde ingenieurs.

De Kortrijkse illustrator Tom De Geeter heeft deze line-up van bijdragers zorgvuldig samengesteld. Hij interviewde bijna tweehonderd artiesten en stelde hen precies deze twee vragen: wie wil je eren en waarom? De levendige, gedurfde maar delicate lijntekeningen van De Geeter begeleiden hun antwoorden in stijl en maken Accolades tot een meer dan uitzonderlijk project waar je direct in kunt duiken.

Voor de bib selecteerde Tom De Geeter prachtige illustraties uit het boek.

Expo Stijn Streuvels

7 november - 30 november: Expo Stijn Streuvels - Het uitzicht der dingen


Om de honderdvijftigste geboortedag van Stijn Streuvels (1871-1969) luister bij te zetten, bundelden jonge woordkunstenaars en illustratoren uit de ruime regio rond Kortrijk de krachten in Het uitzicht der dingen. Dat literaire project mondde uit in een publicatie en deze reizende expositie.

In deze tentoonstelling is het werk te zien van de acht illustratoren. Zij lieten zich inspireren door Stijn Streuvels, Het Lijsternest en het jonge schrijftalent uit het project. Hun beelden brengen de wereld van Streuvels naar een hedendaagse context.

Wil je ook de teksten ontdekken van de talentvolle schrijvers? Dan kan je de bundel aan het onthaal aankopen voor 12 euro.

Een project van Openbare Bibliotheek Kortrijk en Het Lijsternest.
Ambassadeurs: Anneleen Van Offel, Gerda Dendooven en Joost Devriesere

Illustratoren: Larissa Viaene, Willem Moreel, Shanna Coppens, Xavier Truant, Flore Deman, Toon Delanote, Lara Jakoba Breine en Klaas De Baere

Auteurs: Loeke Vanhoutteghem, Alice Spinoy, Martijn Verhelst, Joke De Kerpel, Hans Depelchin, Laura Nollet, Salma Nachi

Coördinatie: Vincent Coomans, Manon Vergote en Thomas Jacques

Met dank aan: Astrid Fieuws, Damon De Backer, Josefien Ryckeboer, Karel Platteau, Tinus Vermeersch en Rebekka de Wit.

Expo David Speybrouck

3 december - 28 januari: Expo David Speybrouck - Tussen visueel & tast


Het eigenzinnig oeuvre van beeldend kunstenaar David Speybrouck uit het Vlaams-Brabantse Bertem, verrast, intrigeert en laat niemand onberoerd. Zelf omschrijft Speybrouck het als: “Mijn positieve beperking ‘kunnen zien’ vormt een spanningsveld tussen visueel en tast, tussen de basisgedachte en het mogelijke visuele resultaat waarbij ik licht en schaduw een bijzondere rol toebedeel.”

In de beeldende kunsten speelt de waarneming een allesbepalende rol. Geen waarneming, geen kunstbeleving. In het beeldend oeuvre van David Speybrouck komt daar een zintuiglijk element bij: de tastzin. Speybrouck creëert een spanningsveld tussen datgene wat men ogenschijnlijk ziet en datgene wat men letterlijk en figuurlijk voelt. Speybrouck tast de grenzen af en zoekt de convergentie tussen de basisgedachte en het mogelijke resultaat. Belangrijke aspecten zijn de vorm en de ritmiek, de volheid en de leegte en het al dan niet gebruik van opvallende kleuren. Maar het resultaat hangt uiteindelijk altijd af van de positie van de toeschouwer/de waarnemer. De belichting en het daaruit voortvloeiende schaduwspel bepalen immers mee het concept en de esthetiek van het kunstwerk.

 

Meer info

De tentoonstellingen zijn steeds gratis en toegankelijk tijdens de openingsuren van de bib.
Naast deze expo's zet de gemeente nog extra in op kunst. Meer info via de website van CC Wevelgem. We werken deze pagina regelmatig bij. Ook via de Facebook Wevelgem Cultuur blijf je op de hoogte van ons expo-aanbod.

 

Al eerder te gast in onze bib...

Carll Cneut / Leo Timmers /  Tom De Visscher / Anne Vanoutryve / Bart Van Reeth / Michel Monteaux / Henk Delabie / Olivia De Hasque / Yvan Derwéduwé / Anneleen E.M.M. Pruvoost /  Suzanne Landrieu / Linda Blondeel / Martine Vandevelde / Glenn Vanderbeke / Tom Linster / ...