Expo's Bib in het Park

bib expo

De bibliotheek zet in op een gevarieerd expo-aanbod in de tentoonstellingsruimte. Naast kunsttentoonstellingen (diverse disciplines, in samenwerking met het cultuurcentrum) zijn er informatieve tentoonstellingen. Daarnaast vinden we het als bibliotheek belangrijk om illustratoren in de kijker te zetten of te focussen op creatief met woord/poëzie. 

 

kunst

19 april - 27 mei: Expo Atelier Plastische Kunsten

Gedurende periode april-mei kan je, zoals elk jaar, terecht in Bib in het Park voor een overzichtstentoonstelling van het Atelier Plastische Kunsten. 
Er is werk te zien van de volwassenen alsook van de keramisten. 

© Tim Theo Deceuninck

23 juni - 19 augustus: Tim Theo Deceuninck - Letter to Mary S.

Onder elke arm een boeket bloemen, zorgzaam geplukt in de prille ochtenddauw. Zo begint Mary Somerville, een Britse wetenschapster, begin 19de eeuw haar onderzoek naar de lichtgevoelige kwaliteiten van planten. Ondanks haar vernieuwende ontdekkingen, krijgt ze als vrouw maar weinig erkenning binnen academische kringen. In een brief aan Sir John Herschel, een mannelijke collega en pionier binnen de fotografie, schrijft ze hoe het sap van planten reageert op blootstelling aan het lichtspectrum.

Na zijn snelle ontwikkeling is fotografie vandaag misschien het medium dat het antropoceen het meest verbeeldt. Het fotografisch procédé ontpopt zich als symptoom van een maatschappijsysteem dat steeds meer op snelheid en automatisering gericht is. In een wereld van donkere rook en fijn stof ontwikkelde het fotografische apparaat zich steeds verder op basis van schadelijke of schaarse grondstoffen. De zoektocht naar een zelfstandig ecologisch fotoproces bracht Tim Theo Deceuninck (1992, Aartrijke) terug naar de historische wortels van de fotografie. Daar vindt hij de menselijke maat terug en plaatst deze in een wederkerige verhouding met de natuur. 

21 augustus - 2 september: Grenspunt

In het kader van het kunstproject ‘Grenspunt’ hebben fotografen uit uit onze gemeente de buurten De Knok, ’t Mollegat en de kezelberg op een kunstige manier in beeld gebracht. De resultaten werden eerder al tentoongesteld in de buurten zelf. Heb je deze tentoonstelling gemist? Geen nood. De resultaten van de 3 buurten zijn nog te bewonderen in de tentoonstellingsruimte van de Bib in het Park Wevelgem.

11 september - 1 oktober: Lens op DeMENSie

Om dementie uit de taboesfeer te halen heeft WZC Het Gulle Heem de handen in elkaar geslagen met de lokale fotogroep EOS en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Iedereen kon tot februari 2020 één of meerdere foto's insturen. Uit meer dan 200 inzendingen selecteerde een jury (waaronder ook personen met dementie) vijftien foto’s. Het thema was uiteraard dementie, met de nadruk op de positieve en warme omgang met mensen met dementie.
De winnende foto’s worden nu tijdelijk tentoongesteld in Bib in het Park.

© Xavier Truant

2-28 oktober: Expo Xavier Truant
 

Xavier Truant (°1987, Poperinge) studeerde na een omweg via Antwerpen aan het KASK in Gent. Tijdens zijn opleiding werd er vooral gefocust op het illustreren voor prentenboeken. Na zijn studies debuteerde hij in 2011 bij uitgeverij De Eenhoorn met een reeks rond de figuren ‘Kat en Mus’. Later begon hij ruimer te werken en startte hij met het creëren van vrij werk gebaseerd op reeds gepubliceerde artikels uit verscheidene magazines. Zo ontstond een klein portfolio met een editoriale inslag. Rond diezelfde periode werd het filmtijdschrift Vertigo opgericht. Xavier werd binnen geloodst voor een aantal uitgaves en het editoriaal portfolio dikte aan. In een mum van tijd kwam DM magazine op de proppen en dit zette de deur open voor regelmatige bijdrages in De Morgen. Ondertussen werkt hij in zijn typische heldere, strakke stijl ondermeer voor Knack. Daarnaast vinden ook tal van bedrijven en culturele organisaties de weg naar zijn tekentafel. In 2018 verscheen zijn eerste graphic novel Lancelot.

© Pieter Gaudesaboos

1-27 december: expo Pieter Gaudesaboos

Pieter Gaudesaboos is een van onze meest kleurrijke en veelzijdige illustratoren. Hij bedenkt, tekent én lay-out zijn boeken voor lezers van 0 tot 99 jaar. Voor zijn boek Een zee van liefde kreeg hij de prestigieuze Boon-literatuurprijs. De jury prees het als een moderne klassieker, en ook lezers zwichtten massaal voor dit gloeiende boek. Klein verhaal met een hart is stiller, maar zo teder en juist dat zijn schoonheid even ver draagt. Leer je pinguïn, beer en mier graag van op de eerste rij kennen? Mag Pieter je de geheimen van zijn prenten verklappen? Wil je weten waarom hij een regiestoel, sneeuwstormen en marathonschoenen gebruikt? Kom dan naar Een zee van liefde.

© Frédéric Vangeebergen

6 januari - 24 februari: Expo Frédéric Vangeebergen
 

Vangeeberghen (Moeskroen, °1961) studeerde beeldhouwkunst aan de academie van Kortrijk. Naast beeldhouwwerk schildert hij ook. Hij is gepassioneerd door grafisch ontwerp en gevoed door een gedegen kennis van kunstgeschiedenis, steekt hij zijn bewondering voor de schilders van de Middeleeuwen, Hans Memling, Paolo Ucello, voor oceanische, Afrikaanse en Japanse kunst en voor figuren als Ensor en Picasso niet onder stoelen of banken. Hij claimt ook de erfenis van de kubisten en surrealisten in het spel van vormen, ritmes en bewegingen.
In zijn werk assimileert hij veel elementen in een stijl die opvalt in z’n originaliteit. Er kan zonder enige overdrijving worden beweerd dat de schilder op natuurlijke wijze een persoonlijk universum heeft gecreëerd waarin droom, realiteit en misschien ook enkele hints van anticipatie zich vermengen in een vreemde alchemie.

Frédéric Vangeebergen is geen onbekende en exposeerde 4 jaar geleden al in de bib met eerder werk.

Meer info

De tentoonstellingen zijn steeds gratis en toegankelijk tijdens de openingsuren van de bib.
Naast deze expo's zet de gemeente nog extra in op kunst. Meer info via de website van CC Wevelgem. We werken deze pagina regelmatig bij. Ook via de Facebook Wevelgem Cultuur blijf je op de hoogte van ons expo-aanbod.

 

Al eerder te gast in onze bib...

Carll Cneut / Leo Timmers /  Tom De Visscher / Anne Vanoutryve / Bart Van Reeth / Michel Monteaux / Henk Delabie / Olivia De Hasque / Yvan Derwéduwé / Anneleen E.M.M. Pruvoost /  Suzanne Landrieu / Linda Blondeel / Martine Vandevelde / Glenn Vanderbeke / Tom Linster / ...