Expo's Bib in het Park

Foto van de expo in de bibliotheek

De bibliotheek zet in op een gevarieerd expo-aanbod in de tentoonstellingsruimte. Naast kunsttentoonstellingen (diverse disciplines, in samenwerking met het cultuurcentrum) zijn er informatieve tentoonstellingen. Daarnaast vinden we het als bibliotheek belangrijk om illustratoren in de kijker te zetten of te focussen op creatief met woord/poëzie. 

 

Anneleen E.M.M. Pruvoost

juni: ANNELEEN E.M.M. PRUVOOST

Anneleen is een multidisciplinair kunstenaar, geboren te Kortrijk op 6 oktober 1980. Ze woont in Gent en doceert aan de Kunstacademie SLAC in Leuven.

Tijdens haar studies aan het KASK, waar ze in 2003 afstudeerde in 3D Multi Media, was ze gefascineerd door het menselijk lichaam en tijd. Zo maakte ze vooral installaties, performances en tekeningen.  Haar werk is niet in 1 medium te vatten.  Zowel tekeningen, foto’s, assemblages, collages, schilderijen, wandsculpturen, sculpturen als grafisch werk komen voor in haar oeuvre. Het performen uit zich tegenwoordig in het live-tekenen op poetry slams. Tekenen en het menselijk lichaam blijven een rode leidraad doorheen haar oeuvre. In haar meest recente werk, laat ze het menselijke figuur weg en experimenteert ze met wat nog overblijft. Ze onderzoekt en speelt met de spanning tussen vlakken, soorten lijnen, kleuren, materialen, technieken en texturen.  Zo ontstonden de reeksen “Minus the figure” en "Studies for Heartcovers" uit 2019, waarrond ze nog steeds verder experimenteert. In 2020 ontstond de reeks “Sidetrack”.

1 juni t.e.m. 3 juli in de Bib in het Park

expo textiel

juli - augustus: 'STOF TOT NADENKEN'
Linda Blondeel – Suzanne Landrieu – Martine Vandevelde

Misschien heeft het te maken met de creatieve aarde van groot Wevelgem. Allen hebben ze een link met Wevelgem via hun partner of (vroegere) woonplaats.

Of is het hun diepgaande zoektocht om zich uit te drukken in beelden wat hen raakt, dat hen bindt? De dames volgden het atelier mode en theaterkostuum bij Griet Vandewiele in de Academie van Kortrijk. Na die opleiding kozen ze ervoor om het thema textiel nog op een andere manier te gaan onderzoeken in het project-atelier in de academie van Kortrijk bij Hervé Martijn. De gemeenschappelijke interesse voor textiel zorgde voor een onbewuste kruisbestuiving tussen de drie dames.

Martine Vandevelde werkt gericht rond fysieke en mentale pijn en het thema vergankelijkheid. Ook bij Linda Blondeel kan je de thematiek van vergankelijkheid terugvinden, maar dan vooral rond sterke familiebanden van vroeger en nu. Suzanne Londrieu assembleert lichaamsfragmenten tot bevreemdende structuren. Deze worden aanvullend overspannen door een soort tweede huid waardoor vloeiende organische vormen ontstaan.

We zijn overtuigd dat hun werk je zal raken. 

Expo in atelieropstelling
15 juli t.e.m. 28 augustus in de Bib in het Park

loopgraaf

september: BUNKER LEOPOLDSTRAAT - het ware verhaal -

In juli 2019 brachten diverse media het ongelooflijke nieuws over de ontdekking van een een immens nazibouwwerk onder Wevelgem.  Een reporter vond nabij de vroegere technische dienst in de Leopoldstraat een uitgebreide ondergrondse kelder, waarvan hij vermoedde dat die destijds als 'veldhospitaal' zou hebben gediend. Bovendien waren er sporen dat de bunker via een tunnel in verbinding stond met de kelder van het gemeentehuis.  Diverse inwoners stuurden hun kijk op de zaak naar het gemeentebestuur. Plaatselijke heemkundigen doken prompt in archieven en documenten.

Ondertussen staat het stilaan vast dat het verhaal in de media niet helemaal strookt met de historische realiteit.  Toch is nog niet alles opgehelderd. Het gemeentearchief, dienst erfgoed, heemkundige kring Wibilinga en geïnteresseerde burgers gingen op zoek op naar de juiste geschiedenis van de tunnels en bunkers. 
De resultaten van die studie kan je zien in de expo in september.

Roezemoezen

oktober: Letterzetter collectief - Roezemoezen

Onze woorden zijn als nerven,
waaieren uit over de straten,

slingeren zich rond jou en mij.

Ze kruipen in onze oren,
en schieten wortel in ons hoofd.

Ze klampen zich vast,

vallen uit onze monden.

Ze zijn bodemloos, teer en verlegen,
dof, wreed en nonchalant.


Steeds rijgen ze zich aaneen tot een

constant

fluisterstil

en oorverdovend

roezemoezen.

Al zolang taal bestaat, bestaan verhalen. Al zolang verhalen bestaan, worden die doorverteld. Het is een voortdurend geruis, gefluister, geroezemoes. Roezemoezen is een expo van het Letterzetter collectief in opdracht van Bib Wevelgem. In de expo laten zes woordkunstenaars van Letterzetter Kortrijk je meedrijven op de golven van hun verhalen.

8  oktober t.e.m. 6 november in Bib in het Park

Tapijtsgeest

november: Tapijtsgeest

De expo - van Erfgoed Zuidwest - brengt het verhaal van de hoogpolige textielindustrie (voornamelijk tapijt, velours en meubelstoffen) in Zuid-West-Vlaanderen in beeld. Naast het bezoeken van de expo, zijn de verschillende tentoonstellingsdozen ook uitleenbaar. 

Dooreman

december:  D O O R E M A N - overzichtstentoonstelling

Dooreman (1958, Gent) heeft vanaf het midden van de jaren tachtig zowat in zijn eentje de grafische vormgeving van boeken en affiches in Vlaanderen naar het allerhoogste niveau getild. Of het nu de gedichten van Tom Lanoye betreft, het drukwerk van Toneelhuis, Theater Antigone en het NTGent, óf de boekverzorging van de recente bestsellers van Bart Van Loo: overal laat hij een glorieus spoor van perfect uitgekiende covers en bladspiegels achter. Als Ordnung dan toch muß sein, dan liefst die van Dooreman.

Speciaal voor de bibliotheek van Wevelgem duikt de meestertypograaf in zijn omvangrijke archieven. Originele prenten voor Playboy en De Standaard Magazine komen boven water – Dooreman is ook een gevierd tekenaar – alsmede een uitgelezen selectie posters, boekomslagen en rariteiten. Alles samen een bont gevlekte dwarsdoorsnede van een carrière die bekroond werd met de Henry Van de Velde Award voor Loopbaan 2014.

Meer info

De tentoonstellingen zijn steeds gratis en toegankelijk tijdens de openingsuren van de bib.
Naast deze expo's zet de gemeente nog extra in op kunst. Meer info via de website van CC Wevelgem. We werken deze pagina regelmatig bij. Ook via de Facebook Wevelgem Cultuur blijf je op de hoogte van ons expo-aanbod.

 
Al eerder te gast in onze bib...
carll cneut / LEO TIMMERS / 
Tom De Visscher / Anne Vanoutryve / BART VAN REETH / Michel monteaux / HENK DELABIE - OLIVIA DE HASQUE en YVAN DERWéDUWé