Erfgoeddag in Wevelgem

28 april 2019

Nog 1 keer Hoevemuseum

Sinds vele jaren huisvest het Kapelriegoed een hoevemuseum met een bijzonder rijke collectie handwerktuigen en landbouwmachines. Eigenaar Marcel Vandoorne besloot zijn initiatief niet verder te zetten. De collectie werd onder leiding van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis nauwkeurig geïnventariseerd en zal nu snel verdwijnen uit de hoeve.

Op Erfgoeddag kun je het museum nog een laatste keer in volle glorie bezoeken. Medewerkers en landbouwers vertellen over het gebruik en de werking van de landbouwwerktuigen. De hele dag is er animatie en sfeer op en rond de gezellige binnenkoer van de hoeve.

Programma

In het museum

Doorlopend vrij bezoek met deskundige uitleg door landbouwers en medewerkers van de erfgoedcel.
Themastand Erfgoed Zuidwest:
Welke objecten uit het museum dienen bewaard te worden? Welke gerestaureerd? Welke herbestemd? Samen met landbouwers, museumgidsen, vlassers en erfgoedexperten wordt gewerkt aan een waardering van de hoevemuseumcollectie. Welke voorwerpen hebben volgens jou de grootste waarde?

Op de binnenkoer van de hoeve

Doorlopend terras met koffie en drankjes door Place Madelein
Kinderen kunnen aan de slag tijdens de knutselactiviteit of kunnen plaatsnemen voor een ritje op de boerenkar.

11-14 uur: Truck Delicious serveert smakelijke hamburgers en braadworsten
11.15 uur: optreden accordeonist Seppe Vandewalle
15 uur: optreden folkgroep Zjamoel 

Hoe maakt u een eigen boom? (workshop)

Ananas de Courtrai, Fondante De Cuerne, Beurré Six, Reinette Bakker Parmentier … Doen deze namen een belletje rinkelen? Het zijn oude fruitrassen die hun oorsprong kennen in en rond Kortrijk. Een oud fruitras voor het nageslacht bewaren kan door het enten van een boom. Tijdens de workshop ga je zelf aan de slag. Je ‘zelfgemaakte’ boom neem je mee naar huis, klaar om te planten!
Workshops tussen 10 en 11.30 uur

Praktisch

Erfgoeddag 2019: Hoe maakt u het?
Zondag 28 april - 
Hoeve ’t Kapelriegoed, Kapelaniestraat 8, Moorsele - Doorlopend van 10 tot 18 uur - Gratis 
Organisatie: Erfgoedcel gemeente Wevelgem i.s.m. erfgoed zuidwest, CAG, gemeentebestuur Wevelgem, Fruitwerkgroep VELT Wevelgem-Menen, Landelijke Gilde Moorsele

banner erfgoeddag