Wevelgem stapt mee in energie- en klimaatpact

Gepubliceerd op Vrijdag 08 oktober 2021
energie

Wevelgem stapt mee in energie- en klimaatpact

Wevelgem schaart zich achter het energie- en klimaatpact van de Vlaamse regering. Dat is beslist op de gemeenteraad van vrijdag 8 oktober. Ze onderstreept daarmee haar ambitie om een groene, duurzame gemeente uit te bouwen en zet haar klimaatambities kracht bij.

Met de uitnodiging van de Vlaamse regering om het energie- en klimaatpact te ondertekenen wil Vlaanderen een versnelling hoger schakelen om het klimaatbeleid uit te rollen. Voor 2021 trekt Vlaanderen bijna 25 miljoen euro uit. De komende jaren voorziet de Vlaamse regering telkens 10 miljoen euro. 105 000 euro komt de richting van Wevelgem uit dit jaar. De komende drie jaar gaat het om nogmaals 43 000 euro per jaar. Deze financiering omvat een subsidie van 50 procent dus de gemeente moet minstens voor eenzelfde bedrag investeren in de uitrol van het klimaatbeleid.

Voorwaarden
Aan de subsidie hangen enkele voorwaarden aan vast. Aan enkele voorwaarden komt Wevelgem nu al tegemoet. Zo moeten lokale besturen het burgemeestersconvenant 2030 ondertekenen. Daarmee engageren lokale besturen zich om de CO2-uitstoot met 40 procent te verminderen tegen 2030. Dat convenant ondertekende Wevelgem al in november 2020. Ook op vlak van verLEDding van de openbare verlichting staat Wevelgem al veel verder dan het Vlaamse gemiddelde en neemt ze zelfs een pioniersrol op.

Daarnaast zijn er nog aantal voorwaarden, zoals een jaarlijkse energiebesparing van 2,09 procent in de eigen gebouwen. Wevelgem engageert zich ook om het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, om lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken en om burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om de doelen van het pact te halen. Die doelen omvatten onder meer vergroening, de droogteproblematiek aanpakken en inzetten op koolstofvrije (deel)mobiliteit, allemaal punten waar Wevelgem nu al hard op inzet.

Een duurzame gemeente, Wevelgem zorgt ervoor.