Curve bowls

curve bowls

Speluitleg

De curvende bol wordt naar een kleine witte bol (JACK) gespeeld staande van op een klein rubberen rechthoekig matje. De puntentelling is gelijkend op deze van het petanquespel. De punten (1 per bol) worden slechts aan één partij gegeven, wiens bollen het dichts bij de JACK liggen en dichter dan de eerste bol van de tegenpartij. De winnaar is diegene die het eerst 21 punten scoort.

Geschiedenis

Het spel is afkomstig uit Engeland. Letterlijk vertaald is het een bochten- bollenspel. Het eigenaardige aan de curvende bollen uit kunststof (vroeger uit een harde houtsoort Lignum Vitae) is dat ze een afwijking hebben: namelijk het zwaartepunt ligt niet in het midden maar opzij.

Dit heeft tot gevolg dat wanneer de bol haar snelheid verliest dit zwaartepunt gaat inwerken op de baan van de bol en deze een curve (bocht) tot gevolg heeft. De bol moet gerold worden om dat effect te bekomen.

Reservatie

De sportdienst beschikt over 9 matten (max. 8 deelnemers per mat). Curve Bowls kan enkel gespeeld worden in De Vlaschaard, sporthal Gullegem of sporthal Moorsele. De zaal dient dus tijdig aangevraagd te worden op de sportdienst.