Cultuurprijs 2022

 

Flanders Aviation Society vzw is derde laureaat Cultuurprijs

Flanders Aviation Society vzw is de derde laureaat van de Cultuurprijs. Dat werd zondag 6 maart bekendgemaakt na een slotshow. Die tweejaarlijkse prijs wordt toegekend aan een persoon of vereniging voor een uitzonderlijke prestatie in het brede culturele veld in de voorbije twee jaar of voor een grote verdienste gedurende meerdere jaren.

Er waren dit jaar vijf genomineerden, waarvan vier verenigingen en één persoon. De kandidaten waren:
• Barack Frituur: de podcast van Steven Lapauw en Lennert Deleu
• Mattijs Degrande: comedian, theatermaker en schrijver
• Flanders Aviation Society: onder meer beheerder van het FAS Luchtvaartmuseum
• Syl Wevelgem: een lokaal platform voor creatievelingen
• Wevelgems Harmonieorkest: fusie van De Eendracht en Concordia

Een zevenkoppige jury onder aanvoering van de voorzitter van de Culturele Raad Pierre Vander Stichele, boog zich over de kandidaturen en besliste uiteindelijk unaniem de Cultuurprijs 2022 toe te kennen aan Flanders Aviation Society.

Het kroonjuweel van de vereniging is uiteraard het FAS luchtvaartmuseum, het enige museum in heel Wevelgem dat bovendien een bovenlokale uitstraling en betekenis heeft. De jury is onder de indruk van het enthousiasme, de gastvrijheid en huiselijkheid van de leden maar heeft ook oog voor het professionalisme binnen de vereniging, wat duidelijk naar boven komt tijdens de activiteiten en in het verzorgde tijdschrift.

De winnaar ontving de prijs uit handen van de burgemeester. De laureaat krijgt een Wevelgemse Kadobon ter waarde van 500 euro.

Eerdere winnaars
In 2018 was romanschrijver Koen D’haene de laureaat, in 2020 de heemkundige kring Wibilinga. Met de Cultuurprijs wil Wevelgem het belang van cultuur en kunst op de gemeente onderkennen en uitdragen.