De bunker in de Leopoldstraat: het ware verhaal

Gepubliceerd op Zaterdag 31 augustus

Wereldnieuws?

Begin juli brachten diverse media het ongelooflijke nieuws over de ontdekking van een een immens nazibouwwerk  onder Wevelgem.  Een reporter vond nabij de vroegere technische dienst in de Leopoldstraat een uitgebreide ondergrondse kelder, waarvan hij vermoedde dat die destijds als 'veldhospitaal' zou hebben gediend. Bovendien waren er sporen dat de bunker via een tunnel in verbinding stond met de kelder van het gemeentehuis. 

Het ware verhaal?

Diverse inwoners stuurden hun kijk op de zaak naar het gemeentebestuur. Plaatselijke heemkundigen en historici waren verbaasd over het verhaal en doken prompt in archieven en documenten om de historische werkelijkheid te achterhalen. Samen met journalisten daalde de burgemeester af in de bunker om zich te vergewissen van de toestand.

Niet alles is ondertussen achterhaald, maar het staat stilaan vast dat het verhaal in de media niet helemaal strookt met de historische realiteit. De bunker was geen militaire inrichting, maar een commandopost van de passieve luchtbescherming. Uit de inventaris in het gemeentearchief blijkt dat hij niet door de Duitsers werd gebouwd. Een authentieke kaart in het archief toont 34 dergelijke burgerschuilplaatsen in de deelgemeente Wevelgem.

Op zoek!

Toch is nog niet alles opgehelderd. Zijn er nog sporen van de andere bunkers? Is er een tunnel geweest die leidde van het kasteel naar het prieeltje bij de bib? Hoe verliep het bestuur vanuit het gemeentehuis? Welke officieren hebben er verbleven?

Het gemeentearchief en de dienst erfgoed van de gemeente Wevelgem willen er het fijne van weten! Samen met medewerkers van heemkundige kring Wibilinga en geïnteresseerde burgers gaan we  de juiste geschiedenis van de tunnels en bunkers achterhalen.
In een latere fase laten we alle inwoners kennismaken met het (ondergrondse) Wevelgemse oorlogsverleden. 

Interesse?

Heb je zelf nog herinneringen aan verdwenen bunkers uit de Wereldoorlog(en) in Wevelgem? Of heb je nog foto's van (verdwenen) tunnels of bunkers in Wevelgem?
Je kan ons altijd contacteren.
- via mail: erfgoed@wevelgem.be
- in de bibliotheek (Koen D'haene - 056/43 35 40)
- in het gemeentearchief (Dominique Verhaeghe - 056/43 34 15)

Foto van de bunker in de Wijnbergstraat getrokken door Jeffrey Vandenbroucke