Bouw- en renovatiepremie voor handelszaken

 Wat is de bouw- en renovatiepremie voor handelszaken?

Het gemeentebestuur kent een premie toe aan ondernemers die een handelszaak uitbaten binnen de grenzen van het afgebakende kernwinkelgebied.

De bouw- en renovatiepremie heeft als doelstelling de aantrekkingskracht van het handelscentrum te verhogen door er de vestiging en aantrekkelijkheid van handelszaken te stimuleren. Met het invoeren van de bouw- en renovatiepremie wenst het gemeentebestuur tevens mee te werken aan het terugdringen van de leegstand in het centrum van Wevelgem, Moorsele en Gullegem.

Voor wie?

Elke eigenaar of uitbater van een handelspand binnen het kernwinkelgebied komt in aanmerking. Niet enkel wie goederen verkoopt komt in aanmerking, ook dienstverlenende bedrijven kunnen een premie aanvragen op voorwaarde dat er contact is met de klanten in een publiek toegankelijke ruimte.

Hoeveel bedraagt de premie?

Wie in aanmerking komt voor de premie kan 30% van de totale kosten terugbetaald krijgen, met een maximum van € 6.000. De kosten moeten kunnen bewezen worden op basis van facturen op naam van de uitbater of eigenaar. Er moet voor elke factuur kunnen aangetoond worden over welke werken het precies gaat.

Welke kosten komen in aanmerking?

Alle kosten voor werken in het publiek toegankelijk gedeelte komen in aanmerking voor de berekening van het premiebedrag. Roerende goederen (de inrichting zelf) komt niet in aanmerking voor de premie.

Wat moet ik doen om een premie aan te vragen?

Om de premie aan te vragen moet je het aanvraagformulier volledig invullen en enkele foto's van de huidige toestand van het pand doorsturen. De cel lokale economie onderzoekt vervolgens of je in aanmerking komt voor de premie zal brengt je op de hoogte van de beslissing.

Opgelet: de premie moet aangevraagd worden voor aanvang van de werken!

Hoe verloopt de uitbetaling van de premie?

Na uiterlijk 6 maanden zal de cel lokale economie jou contacteren met de melding dat je de uitbetaling van de premie kan aanvragen. Hiervoor moet je een overzicht en een kopie bezorgen van alle facturen die in aanmerking komen voor de premie. Dit wordt vervolgens onderzocht en de premie wordt automatisch uitbetaald.
De uitbetaling gebeurt in schijven:
- 50% van het premiebedrag zal uitbetaald worden op het moment van de aanvaarding van de aanvraag tot uitbetaling.
- 30% zal een jaar later worden uitbetaald, op voorwaarde dat je nog steeds aan alle voorwaarden voldoet.
- 20% zal nog eens een jaar laten worden uitbetaald, op voorwaarde dat je nog steeds aan alle voorwaarden voldoet.