De bib werd Wise

Gepubliceerd op Zaterdag 29 februari

Eind maart kreeg de digitale dienstverlening van de meeste West-Vlaamse bibliotheken, waaronder die van Wevelgem, een upgrade. Dit heeft vooral achter de schermen gevolgen. Het nieuwe systeem wordt een stevige basis voor alle dienstverlening in de toekomst. 

Van Vubis naar Wise

Om de overgang naar Wise - zo heet het nieuwe systeem - zo vlot mogelijk te laten verlopen, gingen alle West-Vlaamse bibliotheken einde maart  even dicht. Deze geplande sluiting werd overruled door de coronacrisis. Ondanks de beperkingen voor opleiding en overleg, kon de technische installatie toch afgewerkt worden. Dit was een grote opkikker!
Vanaf donderdag  2 april is het nieuwe bibliotheeksysteem klaar voor gebruik. Omwille van de coronamaatregelen kunnen we onze deuren helaas niet open gooien. Vanaf die dag zullen we in de Bib in het Park wel weer een afhaalbib organiseren.

Gratis beeld en geluid

Tegelijk met de lancering van Wise treedt een nieuw gemeentelijk reglement voor de bibliotheek in voege.
Deze wijzigingen vallen op:

LIDMAATSCHAP
Tot 18 jaar: gratis
Voltijdse studenten: gratis op vertoon van geldige studentenkaart
Volwassenen: 5 euro
Het lidmaatschap is geldig in alle bibliotheken van de regio Zuidwest: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem

UITLEENTERMIJN EN VERLENGEN
Alle materialen behalve sprinters: 28 dagen , max. 56 dagen
Sprinters: 14 dagen, niet verlengbaar
Opgepast: de materialen kunnen slechts 1 maal verlengd worden!

BEELD EN GELUID
Dvd’s, cd’s en games kun je voortaan gratis lenen

RESERVATIES EN IBL
Je kan enkel uitgeleende materialen reserveren. Kostprijs: 0,50 euro
Een materiaal uit een andere bibliotheek reserveren kost vanaf nu 3 euro

Van provinciaal naar Vlaams systeem

Vóór de aansluiting op het nieuwe systeem werkten de bibliotheken met een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem. Na de overdracht van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen werd gekozen voor Wise als nieuw, centraal systeem. 
In januari 2019 al gingen de eerste bibliotheken in Vlaanderen aan de slag met de nieuwe bibliotheeksoftware Wise. Binnen de drie jaar sluiten alle openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel aan op het nieuwe systeem.

Lees meer over het nieuwe bibliotheeksysteem

Privacyverklaring nieuw bibliotheeksysteem

Bib wordt wise