Herdenking kerstfeest december 1944

20 december 2019

Kerstfeest 1944

75 jaar geleden werd Wevelgem bevrijd door Britse troepen. Voor de bevolking  kwam hiermee een einde aan vier jaar bezetting. 
Na de bevrijding werd een Britse logistieke eenheid gehuisvest op het vliegveld van Wevelgem. De verstandhouding tussen de Britten met de Wevelgemse bevolking en met de gemeentelijke overheid was bijzonder goed.
Zo werd op 12 en 13 september 1944 een inzamelactie van speelgoed georganiseerd ten voordele van de kinderen van de Britse militairen. Wevelgemse huisgezinnen ontvingen de militairen na hun dagtaak op het vliegveld geregeld als avondgast in hun gezin.
Als tegenprestatie werd door de Britten een kerstfeest aangeboden aan de schoolgaande kinderen van de (deel-) gemeente Wevelgem (geboortejaren 1931 - 1939). Dit vond plaats deels in de magazijnen van de firma Byttebier, en deels in de feestzaal van de bewaarschool in het centrum.

Kerstfeest 2019

In december wordt het kerstfeest van 1944 overgedaan voor alle personen die er in 1944 als kind ook bij waren. 
Het kerstfeest vindt plaats op vrijdag 20 december 2019 in de zaal van Jeugdclub Ten Goudberge. 

Programma:
Het Ypres Male Voices Choir uit Ieper (o.l.v. dirigent Willy Verschoore) brengt Engelse liederen die ook in 1944 door de schoolkinderen werden gezongen.
Heemkring Wibilinga bezorgt beelden, foto’s en herinneringen aan de bevrijdingsdagen in onze streek.
Koffietafel met kerstkoeken.
Accordeonist Seppe Vandewalle zorgt voor passende sfeer en ambiance.

Een vertegenwoordiger van de Britse ambassade zal de bijeenkomst bijwonen.

Praktisch

Inwoners van de deelgemeente Wevelgem uit de genoemde geboortejaren, konden zich aanmelden en krijgen einde november een persoonlijke uitnodiging. Deelnemen is gratis, inschrijven verplicht.
Meer infoerfgoed@wevelgem.be

Voorblad van het huldeboek met daarop een kerstfeest in 1944 met 3 soldaten en hun kinderen die samen kerst vieren