Asbest

Wat is asbest?
Asbest is een vezelachtig materiaal dat in de natuur voorkomt, maar niet in België. Omdat het uitstekende fysische en chemische eigenschappen heeft, werd het vroeger veel gebruikt in bouwmaterialen. Bvb asbestcement golfplaten, leien, bloembakken, sommige isolatiematerialen, en dergelijke. Wanneer het asbesthoudend materiaal gebroken wordt, komen asbestvezels vrij, ze splitsen zich in kleine, niet met het blote oog waarneembare vezels. Die kunnen in de lucht terechtkomen, ingeademd worden en kunnen ernstige longziekten veroorzaken. Op de website van de Vlaamse Overheid vindt u informatie hoe asbest herkennen: https://www.vlaanderen.be/asbest-in-en-rond-de-woning.

 

Aandachtspunten bij het verwijderen van asbest: 

 • Controleer of het materiaal hechtgebonden is, nog in goede staat verkeert en makkelijk door jezelf verwijderd kan worden.
  Is dat niet het geval, contacteer dan een erkend asbestverwijderaar (vraag de lijst op via 02/233.45.93).
 • Bevochtig het materiaal, zodat eventueel loskomende vezels niet gaan rondwaaien.
 • Verwijder de delen manueel en alleen met handwerktuigen.
 • Zorg ervoor dat je het matreriaal niet breekt
 • Werk je binnenshuis, zorg dan voor een goede verluchting en reinig achteraf met water.  Gebruik geen stofzuiger!
 •  

Aandachtspunten bij het verpakken van asbest:

 

 • Verpak het materiaal in een doorschijnende folie en kleef dit dicht.  Heb je thuis geen folie, dan kun je op de recyclageparken een zak van 1m20 op 1m30 aankopen aan 1.15 euro/stuk (incl. btw)
 • Heb je een plaat die groter is dan de zak gebruik dan twee zakken.  Let ook hier op dat je het pakket dicht kleeft met tape.
 • Maak de pakken niet te zwaar.  Zorg ervoor dat je nog steeds zelf de asbest in en uit je wagen of aanhangwagen kunt halen.
 • Wacht niet te lang om het verpakte hechtgebonden asbestafval naar het recyclagepark te brengen.
 • Let erop dat je de platen voorzichtig in de wagen of aanhangenwagen deponeert.  Ook bij aankomst op het recyclagepark deponeer je de platen voorzichtig in de container voor asbest

  Kan asbest aangeleverd worden op de recyclageparken?

  Grote afbraakwerken of werken met losse asbest zijn enkel geschikt voor gespecialiseerde firma's. Toch kan u ook als particulier geconfronteerdworden met beperkte hoeveelheden asbestplaten (bvb. afbraak tuinhuis, oude dakbedekking,...). Met beperkte hoeveelheden kunt u op de recyclageparken van Mirom terecht.  Deze fractie hoort in de oranje groep.

  Voor uw eigen gezondheid en voor de mensen in uw omgeving dient u de platen voorzichtig en zonder breken te hanteren en steeds de instructies van de parkwachter op te volgen.

  Sinds 2018 is er ook een tijdelijk project om asbest aan huis op te halen: https://www.mirom-menen.be/afval-ophalen/asbest/