Afvalpreventie en selectieve inzameling

Een grote berg afval is één van de grootste ecologische problemen bij evenementen.  Afval is zeer belastend voor het milieu en kost bovendien ook veel geld. De productie en aankoop van flyers, en affiches, het plaatsen van containers en vuilnisbakken, het schoonmaken van de zaal of het terrein, het ophalen van afval en de verwerking ervan, kosten handenvol geld.

Stel daarom een afvalplan op waarin je noden en behoeften worden opgelijst en maak afspraken over afvalpreventie.

Afvalpreventie

Drinken

  • Gebruik herbruikbare materialen zoals glazen of herbruikbare bekers. Wist je dat het serveren van drank in wegwerpverpakkingen bij door de gemeente georganiseerde evenementen zelfs verboden is sinds 1 januari 2020?  Voor evenementen die niet door de gemeente georganiseerd worden, is dit ook verboden, tenzij minstens 95% van de wegwerpverpakkingen wordt ingezameld voor recyclage. Meer over de wetgeving cateringmateriaal
  • Als je werkt met herbruikbare bekers, zorg er dan voor dat bezoekers goed weten dat ze die bekers niet mogen wegwerpen en werk met een waarborgsysteem.  Zorg er ook voor dat er voldoende inzamelpunten zijn voor het inleveren van de bekers.

    Meer info over herbruikbare bekers Vraag hier je herbruikbare bekers aan (Mirom-Menen)
  • Serveer frisdrank of bieren die aangekocht werden in glazen retourflessen of vaten. Of werk met een postmixsysteem.
  • Werk met herbruikbare drankjetons i.p.v. met papieren bonnetjes. 

Eten

  • Gebruik herbruikbare materialen zoals keramiek, metaal of andere herbruikbare recipiënten in plaats van recipiënten voor eenmalig gebruik. Wist je dat het serveren van voeding in wegwerpverpakkingen bij evenementen georganiseerd door de gemeente zelfs verboden is sinds 1 januari 2022?  Meer over de wetgeving cateringmateriaal
  • Serveer snacks in eetbare verpakkingen zoals een ijsje in een horentje, een worst in een broodje, een snack in een eetbaar bord... en beperk zo de hoeveelheid plastic die in de vuilnisbak belandt.
  • Kies bij aankoop van drank en voeding altijd voor grootverpakkingen en gebruik nooit individuele portieverpakkingen zoals zakjes mayonaise, zout en peper, suiker
  • Verdeel overschotten van eten onder de medewerkers en gooi zo weinig mogelijk voeding weg. Neem vooraf enkele bewaardozen mee.

Promo en decoratie

  • Beperk het aanbieden van zwerfvuilgevoelige voorwerpen zoals flyers en gadgets.
  • Let ook bij de decoratie van een zaal of tent op het afvalaspect en gebruik zoveel mogelijk herbruikbare materialen. Vermijd wegwerpversieringen zoals ballonnen of theelichtjes en gebruik duurzame versiering zoals slingers, planten van thuis of zelfgemaakte decoratie van gerecycleerd materiaal.  Gebruik geen tafelbekleding of leg een stoffen tafellaken op i.p.v. papieren wegwerptafelbekleding
  • Informeer eens bij de kringloopwinkels of je meubels, decoratie, borden, bestek of glazen mag ontlenen voor je feest.

Selectieve afvalinzameling  

  • Plaats voldoende afvalcontainers en zorg ervoor dat er gesorteerd wordt. Zamel pmd, papier en glas apart van het restafval in. Afvalcontainers zijn te ontlenen bij MIROM.
  • Vermijd overvolle vuilnisbakken! Dat zorgt ervoor dat de bezoekers hun afval op de grond werpen. Maak alle containers en vuilnisbakken vaak genoeg leeg.
  • Probeer het terrein proper te houden door zwerfafval tijdens het evenement op te ruimen.  Zo blijft het evenement er proper uitzien. Dit zullen de bezoekers zeker waarderen en het zet hen aan om zelf minder zwerfvuil achter te laten.
  • Plaats ook achter de schermen voldoende vuilnisbakken. Richt een vaste plaats in voor de verzameling van volle zakken en plaats ze meteen per soort.
  • Zorg voor duidelijke afspraken met medewerkers en catering over de selectieve afvalinzameling en wijs hen op het belang van hun medewerking. Geef altijd zelf het goede voorbeeld.