Afval

Een grote berg afval is één van de grootste ecologische problemen bij evenementen.  Afval is zeer belastend voor het milieu en kost bovendien ook veel geld. De productie en aankoop van flyers, en affiches, het plaatsen van containers en vuilnisbakken, het schoonmaken van de zaal of het terrein, het ophalen van afval en de verwerking ervan, kosten handenvol geld.

Stel daarom een afvalplan op waarin je noden en behoeften worden opgelijst en maak afspraken over afvalpreventie.

Afvalpreventie

Eten

 • Gebruik duurzame materialen in plaats van wegwerpmateriaal. Communiceer duidelijk over jullie wensen daarover met de catering. Vraag bijvoorbeeld om geen wegwerp bakjes te gebruiken en gebruik geen bierviltjes. (verplicht vanaf 2022) Wetgeving.
 • Serveer snacks in eetbare verpakkingen zoals een ijsje in een horentje, een worst in een broodje, een snack in een eetbaar bord... en beperk zo de hoeveelheid plastic die in de vuilnisbak belandt.
 • Kies bij aankoop van drank en voeding altijd voor grootverpakkingen en gebruik nooit individuele portieverpakkingen zoals zakjes mayonaise, zout en peper, suiker
 • Verdeel overschotten van eten onder de medewerkers en gooi zo weinig mogelijk voeding weg. Neem vooraf enkele bewaardozen mee.

Drinken

 • Serveer frisdrank aangekocht in glazen retourflessen of getapt via een postmixsysteem. Hetzelfde voor bieren. (uit vaten of glazen retourflessen)
 • Gebruik echte glazen of herbruikbare bekers.
 • Werk met herbruikbare drankjetons i.p.v. met papieren bonnetjes.

Op vrijdag 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering een nieuwe regelgeving goed. Vanaf 2020 is het verboden drank te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes en petflesjes op alle evenementen. Concreet betekent dit dat frisdranken kunnen aangekocht worden in glazen retourflessen of via een postmixsysteem getapt worden en aan de consument geserveerd in herbruikbare bekers. Hetzelfde geldt voor bieren die uit vaten of glazen retourflessen worden getapt en geschonken. Meer uitleg op www.groenevent.be

Zorg er wel voor dat de bezoekers goed weten dat ze die bekers niet mogen wegwerpen.  Zorg dan wel dat er voldoende inzamelpunten zijn voor het inleveren van de bekers.

Herbruikbare bekers kan je aanvragen via MIROM Menen:
https://www.mirom-menen.be/school-vereniging/evenementen/     
Meer info over herbruikbare bekers

Promo en decoratie

 • Beperk het aanbieden van zwerfvuilgevoelige voorwerpen zoals flyers en gadgets.
 • Let ook bij de decoratie van een zaal of tent op het afvalaspect en gebruik zoveel mogelijk herbruikbare materialen.
  Vermijd wegwerpversieringen zoals ballonnen of theelichtjes en gebruik duurzame versiering zoals slingers, planten van thuis of zelfgemaakte decoratie van gerecycleerd materiaal.  Gebruik geen tafelbekleding of leg een stoffen tafellaken op i.p.v. papieren wegwerptafelbekleding
 • Informeer eens bij de kringloopwinkels of je meubels, decoratie, borden, bestek of glazen mag ontlenen voor je feest. www.dekringloopwinkel.be/diensten/

Selectieve afvalinzameling  

 • Plaats voldoende afvalcontainers. 
  Te ontlenen bij MIROM:  https://www.mirom-menen.be/school-vereniging/evenementen/
 • Vermijd overvolle vuilnisbakken! Dat zorgt ervoor dat de bezoekers hun afval op de grond werpen. Maak alle containers en vuilnisbakken vaak genoeg leeg.
 • Probeer het terrein proper te houden door zwerfafval tijdens het evenement op te ruimen.  Zo blijft het evenement er proper uitzien. Dit zullen de bezoekers zeker waarderen en het zet hen aan om zelf minder zwerfvuil achter te laten.
 • Plaats ook achter de schermen voldoende vuilnisbakken. Richt een vaste plaats in voor de verzameling van volle zakken en plaats ze meteen per soort.
 • Zorg voor duidelijke afspraken met medewerkers en catering over de selectieve afvalinzameling en wijs hen op het belang van hun medewerking.

Geef altijd zelf het goede voorbeeld.