Zuinig met water

De gemiddelde Vlaming gebruikt elke dag zo'n 89 liter leidingwater, waardoor de huishoudens verantwoordelijk zijn voor 55% van het leidingwaterverbruik. En alhoewel we het in ons natte landje niet altijd zouden zeggen, is drinkbaar water een schaars product. Maar 0,26% van de watervoorraden op deze planeet zijn direct beschikbaar voor menselijk gebruik. De productie van drinkwater en het lozen en zuiveren van afvalwater betekenen ook een serieuze belasting voor het milieu. Redenen genoeg dus, om zuinig met drinkbaar water om te gaan.

 

Hieronder een aantal nuttige tips:

  • gebruik het gepaste water voor elke toepassing: voor vele toepassingen in de woning is drinkbaar water niet noodzakelijk: regenwater kan gebruikt worden voor de toiletspoeling, voor de schoonmaak, het wassen van kledij en voor in de tuin. Een regenwaterput of regenton is dan ook een goed idee.

  • herstel lekkende kranen en toiletten meteen. Een kraan die 10 druppels water per minuut lekt, verspilt 5 à 6 liter water per dag (of 2 m3 per jaar). Bij een toilet is dat natuurlijk nog erger: een kwart liter per minuut betekent een dagelijkse verspilling van 360 l. Naast een continue doorspoelen van het toilet, kan bij een toilet ook water doorsijpelen langs de overloop of langs een slecht sluitende bovenklep.

  • zorg voor een zuinige toiletspoeling: het toilet is de grootste waterverslinder in huis (gemiddeld zo'n 40 l per dag), vooral oudere toiletten verbruiken nog 9 of 12 liter per spoelbeurt. Als u een toilet vervangt, kies dan voor een kleinere inhoud van de stortbak (vb 6 l) en een spoelonderbreker of spoelkeuzeknop (met 2 standen). Maar ook bestaande toiletten kunnen aangepast worden: door een met water gevulde fles in de stortbak te brengen, spaart u telkens de inhoud van de fles uit. Aan de trekstang kan ook een spaargewicht aangebracht worden, zodat de waterstop direct afsluit als u de knop loslaat. Bij sommige toiletten kunt u ook het spoelvolume verminderen door de vlotter te verstellen. Let wel op: zorg ervoor dat uw toilet nog efficiënt doorspoelt.

  • neem een douche in plaats van een bad: een gemiddelde douchebeurt verbruikt 40 tot 55 l water, terwijl een bad gemakkelijk tot 110 l kan bevatten. Nog beter is de volgende tip:

  • installeer een goede spaardouchekop: deze waterbesparende douchekoppen geven, door het vermengen van lucht door het water, hetzelfde douchecomfort met minder water. Een goede spaardouchekop (er zijn ook minder goede op de markt) laat nog ongeveer 6 à 7 liter water per minuut door; ze zijn gemakkelijk te monteren en kosten niet meer dan een normale douchekop. Let wel: sommige doorstroomgeisers zijn hiermee niet te combineren (afhankelijk van de tapdrempel moet er een minimum aan debiet doorstromen voordat de boiler aanslaat) en de doucheslang moet bestand zijn tegen een hogere druk (+ 3 bar).

  • laat water niet onnodig lopen: bij handenwassen, tanden poetsen of scheren laat men dikwijls de kraan constant lopen. Zo gaat al vlug 2 liter water verloren.

  • was alleen met volle machines: zowel voor de vaatwas als voor de wasmachine. Ook het beperken van de meestal overbodige voorwasprogramma's betekenen een winst voor het milieu.

  • was de auto met emmers in plaats van met de tuinslang of hogedrukreiniger. Een tuinslang verslindt immers tot 2000 liter water per uur

  • plaats een spaarperlator of bruismondstuk op kranen: door een normale kraan stroomt al vlug 10 à 12 l per minuut. Voor een wastafel en een keukenkraan volstaat 6 à 8 liter. Een perlator of bruismondstuk biedt een oplossing: deze brengt lucht in de waterstraal zodat het waterverbruik daalt terwijl de druk behouden blijft en kan eenvoudig op bestaande kranen gemonteerd worden.

  • nieuwe (vaat)wasmachine?: let op het waterverbruik. Voor een wasmachine bestaan verschillen van maar liefst 30 liter per wasbeurt. Je kunt je hier laten leiden door het Europees energielabel, dat ook normen oplegt aan het waterverbruik (let wel: ook binnen de A-klasse zijn nog grote verschillen). Vaatwassers zijn de laatste jaren ook zuiniger geworden: kies bij voorkeur een model met een waterverbruik van 11 à 15 liter per afwasbeurt.

  • in de tuin: sproei beperkt en correct. Verkwist niet nodeloos water: het is normaal dat een gazon al eens geel is in de zomer, het gras zal zich bij de eerste regenbui vlug herstellen. Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor droogte. Doe dit best 's avonds of 's morgens, anders verdampt een groot deel van het water en kunnen de bladeren verbranden. Struiken en planten geef je best gericht water met een gieter. Ook het tijdstip is belangrijk: ’s avonds is best, omdat er dan zo weinig mogelijk verdampt. In volle grond is het beter om 1 keer per week langdurig water te geven dan elke dag kortstondig. Hou de bodem bedekt, dat zorgt ervoor dat er minder water verdampt. Je kan dus best ‘mulchen’ met bvb. schors, gemaaid gras, bladeren, compost,… Een extra regenton kan helpen om je voorraad zo groot mogelijk te houden. Pas je beplanting aan, dan kan je kiezen voor soorten die tegen droogte kunnen.

  • verzamel restwaterstromen: gooi teveel afgetapt leidingwater niet zomaar weg, u kan het opvangen om bvb. de bloemen water te geven. Dit kan ook interessant zijn als u veel koud water moet laten lopen vooraleer het warm water eraan komt.

Een zuinig gebruik van water is trouwens niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Drinkwater kost uiteraard geld, en samen met de aankoop van het water betaal je meteen ook voor de inzameling en zuivering ervan.  En vergeet niet: zuinig met warm water betekent ook een besparing op de energierekening!

Is er echt een tekort, dan is het belangrijk om elke hoeveelheid water nuttig te gebruiken. Moet je bvb. een tijdje wachten voor je warm water hebt? Vang dit water op en hergebruik het voor de planten of om het toilet door te spoelen. Ook het spoelwater van de wasmachine, of van het wassen van groenten kan je opvangen hiervoor. Zwembaden niet vullen en geen auto’s wassen één van de eerste zaken die afgeraden (of verboden) wordt.

Meer info:

www.waterloketvlaanderen.be

www.dewatergroep.be