SDIP - sociaal dakisolatieproject

SDIP of Sociaal DakIsolatieProject:  de verhoogde premie die dakisolatie in private huurwoningen bijzonder interessant maakt!

Binnen enkele jaren wordt dakisolatie in alle Vlaamse woningen verplicht. Verhuurt u een woning? Wacht dan niet langer en laat nu het dak van je huis isoleren!  Vanaf 2020 is het ontbreken van dakisolatie voldoende om een woning ongeschikt te laten verklaren.  Als verhuurder kan je de woning dan niet langer verhuren.

Voor huurwoningen op de private huurmarkt, bewoond door kwetsbare huurders, zorgt de Vlaamse overheid nu samen met Infrax voor een extra hoge premie van 23 euro per m² geplaatste dakisolatie (in plaats van de maximale 8 euro normaal). Goed om weten is dat ook de zoldervloer mag geïsoleerd worden indien de zolder enkel als bergruimte wordt gebruikt. Het doel is immers om de warmte te behouden in de onderliggende ruimtes.

Voorwaarden:

  • je verhuurt een woning aan een kwetsbare huurder, zijnde een huurder:

    • die een huur betaalt onder de 450 euro (oorspronkelijke bedrag vermeld in de huurovereenkomst, niét de huidige geïndexeerde huurprijs)

    • met een laag inkomen (verhoogde tegemoetkoming ziekenfonds)

    • met statuut beschermde afnemer en recht op de sociale maximumprijs

    • met een actieve budgetmeter

    • die in begeleiding is bij het Sociaal Huis of CAW

    • die een woning huurt bij een sociaal verhuurkantoor, Sociaal Huis of gemeente

  • u mag de huurprijs niet verhogen naar aanleiding van de dakisolatie

  • u mag het lopend huurcontract niet voortijdig opzeggen conform de bepalingen van de geldende huurwetgeving

  • u dient de premie aan te vragen bij een promotor én voor de aanvang van de werken!

     

Stappenplan bij interesse:

Stap 1: Neem contact op met de energiesnoeiers.  Zij geven je extra informatie en starten eventueel een dossier op. Neem zeker contact op voor de aanvang van de werken!

Stap 2: De energiesnoeiers gaan na bij huurder of verhuurder of voldaan is aan alle voorwaarden om de premie te krijgen. Ze geven tips omtrent het isoleren van het dak en de kostprijs aan de eigenaar.

Stap 3: De eigenaar zorgt voor een effectieve offerte of laat dit over aan de energiesnoeiers.

Stap 4: De energiesnoeiers dienen een premie-aanvraag in bij Fluvius. De eigenaar wordt op de hoogte gebracht van de goedkeuring of weigering.

Stap 5: Bij goedkeuring worden de werken uitgevoerd. De energiesnoeiers volgen de werken op.

Stap 6: De energiesnoeiers vragen de premie aan bij Fluvius en storten die door aan de eigenaar.

 Voorbeeld

Stel, de factuur voor 60 m² dakisolatie bedraagt 2100 euro (incl. btw). Dat komt neer op 35 euro per m². De premie van 23 euro per m² is goed voor 1380 euro (60 m² x 23). Daarvan wordt een begeleidingskost van 250 euro afgetrokken. De restfactuur bedraagt nog 970 euro (2100–1380+250) waarvan 291 euro (30%) mag ingebracht worden in de belastingvermindering. De verhuurder betaalt dus slechts 679 euro voor de dakisolatie.  Eventueel kan de verhuurder  een Vlaamse energie-lening aanvragen om dit restbedrag te financieren (Let wel: deze lening moet ook op voorhand aangevraagd worden).

Meer info of een dossier opstarten?

● Neem contact op met Nancy Versavele van de Energiesnoeiers Zuid-West-Vlaanderen (promotor sociale dakisolatie), nancy.versavele@bndkortrijk.be of 056 282 773 voor extra informatie of de opstart van uw dossier of vraag meer info bij de Cel Wonen van onze gemeente, 056 433 477.

● Of neem een kijkje op http://www.energiesparen.be/socialedakisolatie