Lawaai van je buren?

Geluidshinder of lawaai is een belangrijk probleem in Vlaanderen dat de levenskwaliteit van de mens sterk vermindert. Geluidsoverlast kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals slapeloosheid, stress en oververmoeidheid. De gevoeligheid voor bepaalde geluiden verschilt van mens tot mens. Wat voor de één een hinderlijk geluid kan zijn, valt de ander nauwelijks op.Lawaai van buren is, na wegverkeerslawaai, de meest voorkomende vorm van geluidshinder.

Enkele nuttige tips om geluidsoverlast te beperken:

  • Hou niet alleen rekening met de sterkte van het lawaai, maar ook met de tijdsduur en het tijdstip waarop je luidruchtige activiteiten uitvoert. Wat om 8 uur tijdens de week niet stoort, zal misschien wel hinderlijk zijn op zondag of tijdens het middagdutje van kleine kinderen.
  • Muziek is voor velen ontspanning, maar kan ook een bron van ergernis zijn. Draait of speelt u muziek, zet die dan niet te hard en doe het op een aanvaardbaar tijdstip. Dit geldt zeker voor buiten, maar ook binnenshuis kan uw muziek de buren hinderen. Houd in dat geval ramen en deuren dicht en laat de bassen niet de hogere tonen wegdrukken. Zet eventueel een koptelefoon op. Dit kan ook als u een elektrisch versterkt instrument bespeelt.
  • Bij bepaalde klussen zoals timmeren, boren, gras maaien of bomen snoeien is lawaai onvermijdelijk. Probeer de overlast zoveel mogelijk te beperken door dit op redelijke tijdstippen te doen of door hierover goede afspraken te maken met uw buren.
  • Bij de aanschaf van doe-het-zelf-gereedschap kan u letten op de geluidsoverlast die het apparaat veroorzaakt. Van veel gereedschap moeten fabrikanten  via een  nieuw etiket vermelden hoeveel geluid het maakt. Op het etiket staat het LWA (geluidsvermogens-niveau) vermeld, uitgedrukt in decibel (dB). Hoe hoger het getal, des te meer lawaai. Bij gereedschap met een aanduiding tot 95-100 dB(A) blijft het geluid binnen de perken. 
  • Door uw buren op de hoogte te brengen van geplande feestjes (u kunt hen natuurlijk ook uitnodigen!), kunt u reeds veel problemen vermijden.
  • Het lawaai van een kraaiende haan kan onder controle gehouden worden door een goed geïsoleerd of verduisterd nachthok.

 

Welke regels gelden in Wevelgem?

Een gemeentelijk politiereglement voorziet de volgende bepalingen:

  • Grasmaaiers aangedreven door een motor met inwendige ontsteking mogen enkel gebruikt worden tussen 7 en 21 uur (op zon- en feestdagen vanaf 9 uur).

    Artikel 196
  • Schrikkanonnen

     Artikel 307


    §1. Het gebruik van al dan niet automatische schrikkanonnen of gelijksoortige toestellen ter bescherming van de akkerbouw, tuinbouw en fruitteelt, met inbegrip van toestellen die, al dan niet elektronisch versterkt, het geluid laten horen van krijsende vogels om vogels te verjagen, is verboden tussen 21 uur en 7 uur.

    §2. Het gebruik van dergelijke toestellen is uitsluitend in de periode van 1 april tot en met 31 augustus toegestaan.

    §3. Wegens onvoorziene omstandigheden eigen aan het klimaat (bv. laattijdige groei van de gewassen als gevolg van de weersomstandigheden) of de aard van de gewassen kan de periode van het gebruik van dergelijke toestellen door de burgemeester worden verlengd.

    §4. De loopmond van het kanon moet steeds in de meest gunstige richting geplaatst worden ten aanzien van hindergevoelige plaatsen of gebieden.

    §5. Dergelijke toestellen mogen alleen opgesteld worden op een afstand van meer dan 100 meter van een woning.

    §6. Het toestel mag maximaal tot 10 schoten per uur laten afgaan.

    §7. Het gebruik van luchtdrukkanonnen is subsidiair en kan enkel gebeuren indien op hetzelfde perceel terzelfder tijd geluidsarme en milieuvriendelijke alternatieve bestrijdingsmethoden worden toegepast.

    §8. Het luchtdrukkanon dient op het toestel zelf de naam en het adres van de gebruiker te bevatten. Als de gebruiker van het toestel niet identificeerbaar is, wordt de eigenaar van de grond waarop het toestel staat, beschouwd als gebruiker.

  • Wie publieke of private bijeenkomsten organiseert, of uitbater is, moet ervoor zorgen dat het geproduceerde lawaai de bewoners uit de buurt niet hindert.

  • Miniatuurvliegtuigen mogen enkel in de zones van de vliegvelden.
  • In het algemeen is alle lawaai bij dag of nacht waardoor de rust kan verstoord worden verboden, als dat lawaai zonder noodzaak veroorzaakt wordt.

Een Koninklijk besluit bepaalt de geluidsnormen van elektronisch versterkte muziek veroorzaakt door particulieren of inrichtingen die voor het publiek toegankelijk zijn (bv. cafés). Het geluidsniveau mag in de inrichting de 90 decibel niet overschrijden omwille van de gehoorsbescherming van het publiek; en ook voor de omgeving zijn er geluidsnormen voorzien. In de praktijk betekent dit dat de muziek binnen de omliggende woningen (met gesloten vensters en deuren) niet of nauwelijks hoorbaar mag zijn.

Probeer bij ergernis in elk geval eerst te spreken met je bu(u)r(en): in veel gevallen gevallen kan een rustig gesprek een uitkomst bieden. Met wat verdraagzaamheid en begrip kom je al een heel eind. Helpt dat niet, dan kan je desnoods met uw klacht terecht bij de politiediensten.

Algemene politieverordening (APV)