Actie 'modder op de weg'

Gepubliceerd op Donderdag 02 september 2021

Tijdens de herfstmaanden zijn land- en tuinbouwers volop in de weer.

Landbouwvoertuigen rijden af en aan en kunnen hierdoor moddersporen op de weg achterlaten. Het is dus relevant om de landbouwers en de weggebruikers te herinneren aan de gevaren van bevuilde wegen. Daarom willen we met de actie 'modder op de weg' ook dit jaar deze problematiek in de kijker brengen. Kost wat kost moeten ongevallen vermeden worden. Flyers, affiches en informatie online, helpen mee de aandacht vestigen.

De landbouwer en de weggebruiker hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. Respect en begrip voor elkaar zijn hierbij de basis-ingrediĆ«nten. Daarom vragen we de bestuurders hier zeker rekening mee te houden en hun snelheid op bevuilde wegen aan te passen. 

Daarnaast stimuleren we de land-en tuinbouwers ook om de bevuiling tot een minimum te beperken:

  • Zo kan extra zorg besteed worden aan het reinigen van machines op het veld (vnl. reinigen van banden) vooraleer op de openbare weg te komen;
  • Wanneer de wegbevuiling niet kan vermeden worden, vragen we de land- en tuinbouwers contact op te nemen met het lokaal meldpunt van de politiezone Grensleie. Politiediensten hebben begrip voor de moeilijke omstandigheden waarin het oogsten vaak gebeurt. Toch aanvaarden ze niet dat vervuilde wegen laattijdig gereinigd worden.
  • Daarom worden tijdelijk bevuilde weggedeeltes best gesignaleerd met borden 'MODDER'.      Ben je een Wevelgemse land- of tuinbouwer? Dan kan je bij de gemeentelijke dienst zo'n gevaarborden bekomen. 
  • Daarna moet het wegdek zo snel als mogelijk gereinigd worden. Van zodra alles terug proper is, worden deze borden terug weggenomen.

Lokaal meldpunt: Lokale politie Grensleie, Leopoldplein 12, 8930 Menen | 056 510 111 | pz.grensleie.dispatching@police.belgium.eu of pz.grensleie.mobiliteit@police.belgium.eu 

modder