Fietsen

 

  

Fietsen is een gezonde lichaamsbeweging. Veel mensen maken dan ook dagelijks gebruik van de fiets om zich te verplaatsen. Als gemeente moedigen we dit aan.

 • Langs de talrijke groene wandel- en fietspaden kan je je als fietser op een veilige manier binnen Wevelgem verplaatsen.  
 • Daarnaast zijn er aangelegde fietspaden op een aantal verbindingswegen, wat de veiligheid van de fietser verhoogt.
 • Voor de genietende fietser biedt de gemeente een fietsroute aan die je langs unieke plekjes leidt.  
  • Om jouw fiets te personaliseren, kan je deze laten graveren of labelen. In beide gevallen wordt je rijksregisternummer op je fietsframe aangebracht, wat fietdieven ontmoedigt. Anderzijds is het een handig hulpmiddel om een gevonden fiets snel terug te bezorgen aan de juiste eigenaar. 
  • Fietsgraveren en labelen wordt op enkele vooropgestelde data georganiseerd maar ook los van deze data kun je een label aanvragen bij de cel onthaal en informatie.

 

 • De laatste jaren investeerde de gemeente in overdekte fietsenstallingen. Er worden ook stevige fietsbeugels op diverse locaties geplaatst. Je kan er het fietsframe op een eenvoudige manier aan vastmaken.

 • Fietsexamen voor zesdeklassers: 
  Veilig fietsen moet je van jongs af aan leren. Daarom zet de gemeente samen met de politie, ook volop in op fietseducatie.
  In het laatste jaar van het basisonderwijs worden leerlingen klaargestoomd om naar de secundaire school te fietsen, meestal in een gemeente in de buurt. De fietsbehendigheidsproeven zijn een goeie oefening voor evenwicht, coördinatie, snel reageren op hindernissen,... Maar de grote test komt er op het einde van het schooljaar met het fietsexamen op de openbare weg. Je vindt permanente bewegwijzering met de route langs de weg. Per deelgemeente werd een route uitgestippeld. Zo kunnen ouders samen met hun kinderen de route oefenen zo vaak ze willen.

  - plan_fietsexamen_gullegem.pdf
  - plan_fietsexamen_moorsele.pdf
  - plan_fietsexamen_wevelgem.pdf